Karamelový Cheesecake
Cesto:
- 150 g maslových sušienok
- 80 g masla
- hrsť opražených nasekaných lieskovcov
- štipka soli
Náplň:
- 500 g syru Philadelphia alebo mascarpone
- 250 ml bieleho jogurtu
- 200 g bielej čokolády
- 2 vajíčka
- 2 PL hladkej múky
Karamel:
- 100 g jemného kryštálového cukru
- 3 PL vody
- 100 g masla
- 80 ml smotany na šľahanie
- ½ - 3/4 ČL soli
Postup:
1. Rozdrvené sušienky a orechy zmiešame s maslom. Vysypeme do tortovej formy, vystlanej papierom na pečenie, a rovnomerne roztlačíme, uhladíme iba na dno formy. Použijeme tortovú formu s priemerom 24 centimetrov.
2. Bielu čokoládu rozpustíme nad vodným kúpeľom a necháme vychladnúť. Medzitým si vymiešame mascarpone, vajíčka, múku a jogurt. Je dobré, aby všetky prísady mali izbovú teplotu. Ak budú príliš studené, čokoláda sa nám pri miešaní zrazí. Keď je čokoláda vychladnutá, postupne ju zamiešame do krému, ten potom vylejeme do formy a pečieme asi 50 minút pri teplote 170 °C.
3. Keď je cheesecake upečený, na krajoch je už tuhý, ale v strede ešte jemne trasľavý. Necháme vychladnúť a dáme ho na noc do chladničky stuhnúť.
4. Na druhý deň si pripravíme karamel. Cukor spolu s vodou necháme pomaly skaramelizovať, potom pridáme maslo, smotanu a miešame. POZOR, smotana nesmie byť studená, je dobré si ju predtým trochu zohriať. Karamel sa najskôr zrazí, ale pri miešaní nad malým plameňom sa opäť nerozpustí. Odstavíme a necháme vychladnúť. Nakoniec primiešame aj soľ, aby sme dostali jemnú slanú príchuť karamelu. Soľ pridávame podľa chuti. Necháme vychladnúť.
5. Pred podávaním celý cheesecake polejeme slaným karamelom.