Karamelový Cheesecake

Cesto:

  • 150 g maslových sušienok
  • 80 g masla
  • hrsť opražených nasekaných lieskovcov
  • štipka soli

Náplň:

  • 500 g syru Philadelphia alebo mascarpone
  • 250 ml bieleho jogurtu
  • 200 g bielej čokolády
  • 2 vajíčka
  • 2 PL hladkej múky

Karamel:

  • 100 g jemného kryštálového cukru
  • 3 PL vody
  • 100 g masla
  • 80 ml smotany na šľahanie
  • ½ - 3/4 ČL soli

Postup:
    1. Rozdrvené sušienky a orechy zmiešame s maslom. Vysypeme do tortovej formy, vystlanej papierom na pečenie, a rovnomerne roztlačíme, uhladíme iba na dno formy. Použijeme tortovú formu s priemerom 24 centimetrov.
    2. Bielu čokoládu rozpustíme nad vodným kúpeľom a necháme vychladnúť. Medzitým si vymiešame mascarpone, vajíčka, múku a jogurt. Je dobré, aby všetky prísady mali izbovú teplotu. Ak budú príliš studené, čokoláda sa nám pri miešaní zrazí. Keď je čokoláda vychladnutá, postupne ju zamiešame do krému, ten potom vylejeme do formy a pečieme asi 50 minút pri teplote 170 °C.
    3. Keď je cheesecake upečený, na krajoch je už tuhý, ale v strede ešte jemne trasľavý. Necháme vychladnúť a dáme ho na noc do chladničky stuhnúť.
    4. Na druhý deň si pripravíme karamel. Cukor spolu s vodou necháme pomaly skaramelizovať, potom pridáme maslo, smotanu a miešame. POZOR, smotana nesmie byť studená, je dobré si ju predtým trochu zohriať. Karamel sa najskôr zrazí, ale pri miešaní nad malým plameňom sa opäť nerozpustí. Odstavíme a necháme vychladnúť. Nakoniec primiešame aj soľ, aby sme dostali jemnú slanú príchuť karamelu. Soľ pridávame podľa chuti. Necháme vychladnúť.
    5. Pred podávaním celý cheesecake polejeme slaným karamelom.