Karamelový Brownie (bezlepkový)
Cesto:
- 400 g horkej čokolády
- 200 g masla
- 350 g mletých mandlí
- 350 g cukru
- 150 g mix orechy
- 8 vajec
Čokoládová poleva:
- 200 g mliečnej čokolády
- 20 ml smotany
Karamelová poleva:
- 75 g kryštálového cukru
- 15 g masla
- 50 ml smotany na šľahanie (33 %)
Karamelový krém
- 250 g mascarpone
- 250 ml smotany na šľahanie (33 %)
- karamelová poleva
Postup:
1. Rozpustíme horkú čokoládu s maslom vo vodnom kúpeli. Vymiešame žĺtky s kryštálovým cukrom, do ktorého sme primiešali mleté mandle a mix orechov. Následne primiešavame rozpustenú vychladnutú zmes horkej čokolády.
2. Vyšľaháme 8 bielkov a jemne pridáme do zmesi. Cesto vložíme do vymastenej a mandľami vysypanej formy. Pečieme pri 190 ֯C približne 15 - 20 minút.
3. Rozpustíme mliečnu čokoládu a pridáme 20 ml smotany. Nalejeme na vychladnuté Brownie a posypeme orechmi.
4. Pripravíme si karamelovú polevu. Na suchej panvici alebo v hrnci začneme nahrievať cukor. Stále dôkladne miešame, aby sa cukor nepripálil. Čakáme, kým sa všetok cukor rozpustí a na povrchu sa začne vytvárať pena. Následne zľahka vmiešame maslo a potom aj šľahačku. Dôkladne premiešame a keď sa všetky zložky dostatočne spoja, odstavíme z ohňa.
5. Medzitým si vyšľaháme mascarpone so šľahačkou mixérom do polotuha. Pridáme vychladnutú polevu a vyšľaháme na tuhý krém. A nazdobíme naše Brownie.