Kapustnicová polievka

Potrebujeme: 7 dl kyslej kapusty, 10-12 ks menších zemiakov (nie nových!), 40 dkg údeného karé, 2 údené klobásky, hrsť sušených húb, 1 stredná mrkva, 1/2 kalerábu, malý zeler Knedlík: 5 rožkov, 1/2 cibule, 3 vajcia, majoránka, korenie, Vegeta, 5 dkg slaniny, 2 roztlačené cesnaky, hladká múka Ako na to: Podľa kyslosti pridáme do kyslej kapusty 2 - 3 násobok vody a povaríme 5 minút. Vodu zlejeme na umyté údené mäso, pridáme vopred namočené huby, koreňovú zeleninu vcelku a varíme, kým mäso nie je mäkké (cca 60 minút). Medzitým si pripravíme ako prílohu tuhý knedlík z nakrájaných rožkov, osmaženej, na drobno nakrájanej slaniny a cibule, vajec, majoránky, cesnaku, korenia a Vegety. Rožky navlhčíme trochou vody a knedlík spojíme trochou hladkej múky. Potom mäso a zeleninu vyberieme, do polievky vložíme celé očistené zemiaky, klobásy a knedlík tak, aby bol ponorený. Po 15 minútach knedlík obrátime a dovaríme ďalších 10-15 minút. Polievku obyčajne nie je treba soliť. Polievka sa podáva s hrubými rezancami. Celé zemiaky, údené mäso, klobása a nakrájaný knedlík sa podávajú ako druhý chod s chrenom a kyslými uhorkami.