KAPUSTA – POTRAVA I LIEK

Ľudia ju jedli od pradávnych čias, oveľa skôr ako zemiaky. Nie je mimoriadne výživná, no v surovom stave má mnoho liečivých vlastností.

Obsahuje fosfor, vápnik, draslík i síru ďalej železo, meď, cín a magnézium. Je bohatá na vitamín C, nachádzajú sa v nej vitamíny A, B1, B2, PP, K... Všetky tieto a ďalšie zložky robia z kapusty pokrm s množstvom dobrých vlastností, no hlavne, keď sa konzumuje v surovom stave. Dôležité je tiež vyberať zelené listy, ktoré sú oveľa bohatšie na minerálne soli než biele.
Nemožno poprieť, že kapusta je ťažšie stráviteľná a spôsobuje plynatosť, no hlavným vinníkom je práve jej varenie vo vode. Voda ju totiž zbavuje prvkov, ktoré podporujú dobrú stráviteľnosť. Ak kapustu vždy nemožno pripraviť v surovom stave, vhodné je upraviť ju nad parou.

Kyslá kapusta je tiež známa ako ťažšie stráviteľná, avšak len preto, lebo sa obyčajne pripravuje so suchými mäsovými výrobkami. V skutočnosti fermentácia kapusty v priebehu kvasenia nahrádza proces, ku ktorému by došlo v priebehu trávenia. Takáto úprava má prednosť, pretože kapusta si zachováva všetky minerálne soli a vitamíny, ako v surovom stave.

Ak sa varená kapusta neodporúča osobám s citlivejšími črevami ľuďom trpiacim na plynatosť, surová zasa nie je vhodná pre dojčiace matky, pretože môže spôsobiť u dieťaťa hnačku.
Kapusta – alebo kapustná voda – je odjakživa starým domácim liekom. Použitie kapusty, resp. kapustnej vody, pri vnútorných ťažkostiach je veľmi pestré: aplikuje sa pri bolestiach čriev, bronchitíde, žalúdočných vredoch, dispepsii, kašli, následkoch opitosti, chrapote (mnohí speváci pred vystúpením vypijú šálku nesolenej kapustnej polievky s rozmiešaným žĺtkom), povlaku v ústach detí, chudokrvnosti, vodnatieľke.

Vonkajšie použitie je tiež rôznorodé: už rímski vojaci ( a neboli prví) si obkladali rany kapustnými listami. To robia dodnes napríklad aj francúzski roľníci. Ďalej sa prikladaním listov liečia abscesy, bronchitída, vredy, dermatózy (akné, lišaje, niektoré druhy ekzémov), rany, stopy po úderoch...

(K)