Kaleráby do stravy!

Prichádza jar a s ňou mnoho detoxikačných kúr. Ak vám nezáleží len na super štíhlej línii, ale potrpíte si aj na zdravej životospráve, tak kaleráb je pre vás ako stvorený. S kalerábovou očistou sa odporúča vyčkať do mája a potom sa jej venovať až do neskorého leta, v tomto období je kaleráb zdraviu najprospešnejší.

Kaleráb patrí k ďalším osvedčeným vitamínovým bombám. Je zásobárňou vitamínu B, C, E, obsahuje veľa draslíka, vápnika a zinku. Možno ho konzumovať v surovom, varenom, ale aj zapekanom stave. Jedným z najcennejších účinkov kalerábu je ochrana ľudského tela pred artériosklerózou, teda kôrnatením tepien. Tento zelenkastý zázrak si obľúbi každý, komu záleží na vitalite a zdravom vzhľade pokožky i vlasov, keďže kaleráb obsahuje veľké množstvo vitamínu B6 a kyseliny pantoténovej.

Kaleráb má vo svojej náplni práce aj urýchľovanie vylučovania žlče a jej transport do čriev, vysoký obsah vlákniny v jednom kalerábom liste reguluje stolicu, takže je vhodným vitamínovým doplnkom pre ľudí trpiacich zápchou.

Stimuluje okysličenie organizmu, posilňuje srdce a patrí medzi osvedčené antidepresíva. Má odvodňujúce účinky, a tak je priam stvorený na každú jarnú redukčnú diétu.

Tatiana Kovalčinová