Kaleráb: zdravotné benefity a jednoduché tipy na prípravu
Má nezameniteľnú chuť, krásne chrumká a disponuje viacerými zdravotnými výhodami. Prečo si dopriať kaleráb pravidelne?
Je nabitý prospešnými látkami
Šálka surového kalerábu, čo je približne 135 g, obsahuje iba 37 kcal, 8,4 g sacharidov, 2,3 g bielkovín, 4,9 g vlákniny, 140 % odporúčanej dennej dávky (ďalej ODD) vitamínu C, ďalej draslík, vitamín B6, meď, mangán, horčík, fosfor, kyselinu listovú a tak ďalej. Samozrejme, sú v ňom zastúpené aj viaceré antioxidanty chrániace bunky pred poškodením voľnými radikálmi.
Predstavuje prevenciu proti chorobám
Kaleráb obsahuje rastlinné zlúčeniny s názvom glukozinoláty. Významný je najmä indol-3-karbinol spájajúci sa s prevenciou rakoviny prsníka, hrubého čreva a pľúc. Ak teda chcete predchádzať vzniku rakoviny stravou, kaleráb by vo vašom jedálničku nemal chýbať.
Kaleráb je tiež výborný spôsob, ako podporiť zdravie srdca, znížiť krvný tlak, vysoký cholesterol a eliminovať riziko vzniku cukrovky a obezity.
Tipy na prípravu kalerábu
Kalerábový šalát
Suroviny: kaleráb, mrkva, jablko, mladá cibuľka, petržlenová vňať, extra panenský olivový olej, vínny ocot z bieleho vína, javorový sirup, dižónska horčica
Postup: Zeleninu a ovocie nakrájajte na tenké plátky. Zmiešajte olivový olej, vínny ocot z bieleho vína, javorový sirup a dižónsku horčicu a dochuťte zeleninu. Podávajte ako prílohu k hlavnému jedlu.
Pečený kaleráb
Suroviny: kaleráb, olivový olej, bylinky podľa chuti, parmezán, cesnak, soľ
Postup: Kaleráb nakrájajte na vzhľadné kúsky, uložte na papier na pečenie, pokvapkajte olivovým olejom, dochuťte bylinkami, pretlačeným cesnakom, soľou a pečte pri teplote 200 stupňov Celzia. Po dokončení posypte strúhaným parmezánom a podávajte.
Kalerábová kaša so zemiakmi
Suroviny: kaleráb, zemiaky, pretlačený cesnak, strúhaná mozzarella
Postup: Rúru predhrejte na 160 stupňov Celzia. Nakrájaný kaleráb uvarte vo vode domäkka. To isté urobte so zemiakmi. Potom kaleráb, zemiaky a cesnak vyšľahajte tyčovým mixérom. Kašu dajte do zapekacej misy, posypte mozzarellou a pečte dozlatista.
Rezance s kalerábom
Suroviny: celozrnné špaldové rezance, prepustené maslo, strúhaný kaleráb, soľ, korenie a bylinky podľa chuti
Postup: Rezance uvarte v osolenej vode. Na panvici rozpustite prepustené maslo, pridajte kaleráb, soľ, korenia a bylinky a restujte, kým kaleráb nezmäkne. Rezance dajte do kalerábu a podávajte.
Mirka