Kakao znižuje krvný tlak. Benefitov je však oveľa viac

Srdcové choroby valcujú prvé priečky rebríčkov úmrtnosti v mnohých krajinách sveta. Aj preto sa stále častejšie skloňuje slovo prevencia. Zdá sa, že zdraviu srdca prospieva aj pravidelná konzumácia kakaa.

Vysoký krvný tlak, nezdravá hladina cholesterolu v krvi a obezita sú, napríklad aj podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC), faktormi zvyšujúcimi riziko vzniku ochorení srdca. To je dôvod, prečo sa vedci i odborníci skúmaniu tejto oblasti dlhodobo venujú. Zaujímajú ich aj potraviny, ktoré disponujú schopnosťou znižovať krvný tlak.

Kakaové flavonoidy znižujú krvný tlak

Nie je to tak dávno, čo vedci publikovali výsledky svojej štúdie. Podľa nej dokázali kakaové flavonoidy znížiť krvný tlak u ľudí s normálnym krvným tlakom. Zároveň zistili, že majú priaznivý vplyv na arteriálnu tuhosť, teda pružnosť ciev.

Do štúdie bolo zapojených 11 zdravých mužov a žien pod 45 rokov s normálnym krvným tlakom a bez anamnézy, príznakov či symptómov kardiovaskulárneho ochorenia. Účastníci počas 8 dní štúdie konzumovali buď 6 kapsúl kakaových flavonoidov, alebo placeba a to hneď ráno. Potom sa uskutočňovali viaceré merania. Záver znel jednoznačne – flavonoidy v kakau znižujú krvný tlak i stuhnutosť tepien. Zaujímavosťou je, že kakao neznížilo krvný tlak, keď už bol nízky. To znamená, že k jeho zníženiu došlo len vtedy, keď bol u zdravých jedincov vyšší alebo normálny.

Kakao disponuje aj množstvom ďalších benefitov

Pravidelná konzumácia kvalitného kakaa však so sebou prináša aj ďalšie výhody. Zastúpené polyfenoly napríklad zlepšujú prietok krvi do mozgu, čím priaznivo ovplyvňujú jeho činnosť.

Okrem toho má kakao schopnosť zlepšovať náladu, a dokonca znižovať symptómy depresie. Aj tu zohrávajú hlavnú rolu kakaovú flavonoidy i tryptofán, ktorý je prekurzorom serotonínu, teda hormónu dobrej nálady. Za zmienku stojí štúdia, v ktorej tehotné ženy konzumovali čokoládu. Bolo zistené, že častejší príjem čokolády znížil stres a zlepšil náladu u bábätiek.  

Aké živiny doplníte do tela konzumáciou jednej polievkovej lyžice prírodného kakaa? Toto množstvo obsahuje 12 kcal, 3 g sacharidov, 1 g bielkovín i tuku, 10 % odporúčanej dennej dávky (ODD) mangánu, 10 % ODD medi, 7 % ODD horčíka, 4 % ODD fosforu i železa a 2 % zinku.

Aké kakao si vybrať?

Na trhu nájdete rôzne druhy kakaa. Aj tu platí, že čím je kakao menej upravené, tým lepšie, pretože si zachováva svoj nutričný obsah. Preferujte prírodné kakao, hoci je trpkejšie a kyslejšie. V receptoch na sladké dobroty je však väčšinou odporúčané holandské kakao, ktoré je menej horké a ľahšie sa rozpúšťa. Má však nižšiu antioxidačnú hodnotu.

Tipy na použitie prírodného kakaa

Kakao môžete využiť v mnohých jedlách a receptoch. Nebojte sa pridať ho do obilninových kaší, smoothies, horúcej čokolády, kávy alebo rôznych raw fitness dezertov. Získate lahodné maškrty s vysokou nutričnou hodnotou. Samozrejme, na mieste je aj konzumácia kvalitnej horkej čokolády s vysokým podielom kakaa.

Mirka