KAKAO A ZDRAVIE
Viete, že kakao sa nielen vyznačuje lahodnou chuťou, ale je schopné aj znížiť riziko infarktu?
Skutočne sa javí, že konzumenti kakaa žijú zdravšie a v priemere dlhšie. Dokazujú to výsledky výskumov holandských vedcov, ktorí 15 rokov pozorovali 470 mužov, ktorí kakao pijú, a tiež takých, ktorí ho nepijú.
Je kakao zdravé?
Na začiatku štúdie mali pozorovaní muži nad 70 rokov. Na konci výskumu žilo z tých, ktorí kakao nepijú iba 24%. Zo skupiny, ktorá kakao pila (0,4 - 2,3g kakaa denne), bolo ešte nažive 32%. Zo skúmaných, ktorí pili viac ako 2,3 g kakaa denne, žilo ešte 43%. Vedci zistili, že tí, ktorí pili viac ako 2,3 g denne, mali nižší krvný tlak, ako tí, ktorí kakao nepili. Ostatné faktory, ktoré vedú ku vzniku infarktu ako napr. LDL-cholesterol a BMI index, boli u oboch skupín podobné.
Flavonidy
Flavonidy sú farbivá rastlinného pôvodu, ktoré sú rozpustné vo vode a hrajú dôležitú úlohu pri látkovej výmene mnohých rastlín. Existuje viac ako 6500 rozličných flavonidov. Nachádzajú sa v mnohých potravinách rastlinného pôvodu napr. v citrónoch, hrozne, čaji alebo v čokoládach obsahujúcich kakao. Flavonidy objavil v r.1930 nositeľ Nobelovej ceny Albert von Szent Gyorgyi Nagyrapolt a neskôr boli označené ako vitamín P. Okrem ochrany srdca flavonidy ovplyvňujú hustotu krvi a nepriamo znižujú tvorbu krvných trombov. Pôsobia tiež ako antioxidanty. Ochraňujú LDL - lipoproteíny pred oxidáciou a môžu znížiť hladinu cholesterolu v krvi bez toho, aby znížili HDL-cholesterol.
(de)