Ježkovia
Nakoľko sviatky sú tu hlavne pre deti, tak sa snažím piecť aj koláčiky, ktoré potešia detičky. K nim patria hlavne naši obľúbený ježkovia a tu ej recept:
Potrebujeme:
28 dkg palmarínu, 12 dkg práškového cukru, 45 dkg hladkej múky, 1 žĺtok, citronová kôra
ľubovolná náplň: polovička vlašského orecha, lieskový orech, kúsok čokolády, sušené ovocie, hrozienka,my sme dávali sušené marhule
na polievanie čokoládová poleva a strúhaný kokos
Postup:
Z príslušných surovín vypracujeme cesto, ktoré dáme na 1 hodinu do chladničky. Z cesta robíme guličky veľkosti vlašského orecha. Do guličky zapracujeme nami zvolenú náplň a vytvarujeme ježka do tvaru slzičky, spravíme mu ňufáčik. Pečieme pri teplote 175°C 10 - 12 minút. Treba sledovať prvú várku, aby sme nemali ježkov černoškov, takže moc to netreba pripekať do zlatova pekne stačí upiecť.
Po vychladnutí namáčame do čokolády a hneď do strúhaného kokosu. Nakoniec čokoládou dorobíme očká a ňufáčik, ja som to robila tyčinkami, ktoré sa používajú na čistenie uší a nechajte si hustejšiu čokoládu na tie oči a ňufáčiky.
Ps: Deti pri pečení pomáhajú.
Recept poslala naša čitateľka Alžbeta Voiteková z Košíc