Jete tieto jedlá pred spaním? Svojmu telu vôbec nepomáhate

Pravidelná konzumácia niektorých jedál pred spánkom spôsobuje priberanie a  nespavosť. Ktoré pokrmy by ste nemali jesť v neskorších večerných hodinách?

Horká čokoláda

Vo všeobecnosti by sme sa mali riadiť pravidlom, že spotreba sacharidov by mala s pribúdajúcimi hodinami klesať. A platí to aj pre horkú čokoládu, ktorá síce obsahuje veľa antioxidantov, ale zároveň je aj zdrojom stimulačných látok, ako napríklad kofeínu. To môže spôsobiť problémy so spánkom.

Sladké cereálie

Ak si myslíte, že cereálie sú tým pravým večerným jedlom, keď ste hladní, je to obrovská chyba. Skúste si prečítať etiketu výrobku. S najväčšou pravdepodobnosťou zistíte, že sú plné rýchlych sacharidov a nasýtených tukov. Lepšie urobíte, ak si na večeru doprajete bielkovinové jedlo spolu s menším obsahom zdravých tukov. Vhodný je napríklad zeleninový šalát s kuracím mäsom.

Ochutené jogurty

Hoci kvalitný biely jogurt môže byť ideálnou večerou, pre ochutené jogurty to neplatí. Obsahujú zložky, ktoré sú plné cukru. Rýchle sacharidy spôsobia prudké výkyvy krvného cukru a opätovný hlad, takže si týmto jedlom vôbec nepomôžete. Radšej siahnite po bielom jogurte a ten si dochuťte škoricou, kokosovým olejom alebo malým množstvom vanilkového extraktu.

Ovocie

Ovocie je zdrojom vitamínov, minerálov, vlákniny a ďalších látok. Obsahuje však aj jednoduché cukry. Ak ich telo nespáli, ukladajú sa v podobe tukových vankúšikov. Z tohto dôvodu je ideálne ovocie konzumovať v dopoludňajších hodinách a nie večer. Ak si dávate pozor na štíhlu líniu, uprednostnite citrusové plody, jablká či ananás.

Chlieb a pečivo

Ak konzumujete biely chlieb a pečivo, určite si ich nedávajte na večeru, pretože sú zdrojom rýchlych sacharidov. Ak už neviete odolať, rozhodne siahnite po kvalitnom celozrnnom pečive. To je vhodné najmä vtedy, ak máte za sebou náročné cvičenie. Nezabudnite však pečivo skombinovať s bielkovinami a zeleninou (celozrnné pečivo s kvalitným syrom a zeleninou).

Cestoviny

Pre cestoviny platí rovnaké pravidlo ako pre chlieb a pečivo. Celkovo sa snažte v jedálničku preferovať celozrnné cestoviny, ktoré sú zdrojom živín a vlákniny. Aj tu však platí, že sú síce zdrojom komplexných sacharidov, ktoré sú pre organizmus prospešné, ale lepšie je konzumovať ich v čase obeda ako popoludní a večer.

-m-