Jete každý deň orechy?
Ak chce byť človek zdravý a vitálny do vysokého veku, mal by denne zjesť aspoň hrsť rozličných orechov. Ktoré sú pre zdravie prospešné?
Zdrojom tukov sú napríklad mäso, mliečne výrobky, syry, ale aj orechy. Na rozdiel napríklad od živočíšnych tukov obsahujú orechy hlavne zdravé tuky a množstvo živín, ktoré by sme v iných potravinách, bohatých na tuk, hľadali len márne. Obsahujú prospešné omega-3 nenasýtené mastné kyseliny, vlákninu, vitamíny (E, skupiny B), minerály (draslík, horčík), antioxidanty (quercetín). Orechy sú tiež zdrojom prospešných aminokyselín.
Vo všeobecnosti teda prináša konzumácia orechov mnoho zdravotných pozitív: znižuje riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení, udržuje hladinu cholesterolu na primeranej úrovni, je prevenciou vzniku cukrovky, rakoviny a tiež nadváhy i obezity.
Top 8 orechov, ktoré sa oplatí jesť
1. Mandle
Ľudia vo vyššom veku a ženy v klimaktériu by mali pravidelne konzumovať mandle, pretože sú bohatou zásobárňou vápnika a horčíka. Prospievajú tiež pleti, pretože obsahujú vitamín E. Zinok zasa podporuje činnosť imunitného systému. Vláknina podporuje trávenie a antioxidanty chránia pred civilizačnými chorobami.
2. Para orechy
Para orechy sú známe vysokým obsahom selénu, preto sa neodporúča zjesť denne viac ako 2-3 kusy. Tieto oriešky však pomáhajú zmierniť príznaky predmenštruačného syndrómu i upokojiť nervy, pretože obsahujú horčík.
3. Kešu orechy
Ľudia trpiaci nedostatkom železa by mali jesť pravidelne kešu orechy, pretože je v nich bohato zastúpené železo. Ideálne je konzumovať ich v kombinácii s ovocím, ktoré obsahuje vitamín C. Céčko totižto napomáha vstrebávaniu železa.
4. Lieskovce
Pri problémoch s pleťou a vlasmi je dobré pochutnávať si na lieskovcoch. Obsahujú totižto biotín a vitamín E. Podieľajú sa tiež na znížení vysokej hladiny cholesterolu v krvi.
5. Makadamové orechy
Je pravda, že patria medzi najtučnejšie druhy orechov, no ich striedma konzumácia je pre zdravie prínosom. Obsahujú viacero antioxidantov, ktoré bojujú proti voľným radikálom a chránia človeka pred mnohými chorobami.
6. Pekanové orechy
Tieto oriešky prospievajú srdcu, pretože sú zdrojom zdravých tukov. Viaceré štúdie dokázali, že zastúpené tuky majú schopnosť poradiť si s vysokou hladinou cholesterolu, ktorá spôsobuje kardiovaskulárne ochorenia.
7. Píniové oriešky
Slušný obsah bielkovín a zastúpenie minerálov (draslík, železo, zinok, horčík) zaraďujú píniové orechy medzi tie zdraviu prospešné. Horčík a draslík prospievajú srdcu (znižujú krvný tlak, podporujú obeh krvi).
8. Vlašské orechy
Vlašské orechy patria v našich končinách k najbežnejším druhom orechov. Výnimočné sú nielen svojou chuťou, ale aj obsahom nenasýtených mastných kyselín. Viaceré druhy orechov obsahujú len omega-3 zdravé tuky, ale vlašské orechy sú zásobárňou aj zdravých omega-6 nenasýtených tukov. Ďalšie látky posilňujú imunitný systém, prospievajú fungovaniu nervovej sústavy a tiež pomáhajú bojovať proti bolesti.
-m-