Jete dostatočne veľa vlákniny? Doplniť ju môžete aj takto!

Rozpustná a nerozpustná. Aj takto môžeme rozdeliť vlákninu. Nerozpustná vláknina je užitočná najmä pre zdravý tráviaci systém, rozpustná zasa pomáha znižovať riziko kardiovaskulárnych ochorení a tiež má kladný vplyv na trávenie.

Koľko vlákniny ľudské telo potrebuje?
Podľa Inštitútu medicíny by mali muži do 50 rokov skonzumovať 38 gramov vlákniny, pánom vo veku nad 50 rokov postačí 30 gramov. Čo sa týka žien, odporúčanie pre ženy do päťdesiatky je 25 gramov, po päťdesiatke je to 21 gramov vlákniny na deň.*
Určite vás zaujíma, ktoré potraviny sú na vlákninu bohaté. Začnime tými menej známymi zdrojmi vlákniny. Patrí sem napríklad cícer, ktorý sa z nášho jedálnička pomaly vytráca. Pritom ide o potravinu s vysokým obsahom vlákniny, bielkovín, železa, horčíka a draslíka.

Ďalším veľmi prospešným zdrojom vlákniny sú hrušky, ktorým sa v našich končinách darí. Jedinou podmienkou, ktorú musíte pri dopĺňaní „hruškovej“ vlákniny do svojho tela splniť, je zjesť hrušku aj s kožou! Ak vám nechutí toto ovocie samotné, pridajte ho do ovocných šalátov.

Mandle sú zdrojom nenasýtených mastných kyselín, ktoré sú (okrem iného) prevenciou kardiovaskulárnych ochorení. To však nie je všetko. Mandle obsahujú aj vlákninu. Sú dobrou voľbou na desiatu namiesto nezdravých sladkostí.
Ktoré potraviny sú známe tým, že obsahujú veľa vlákniny? Ide najmä o strukoviny (fazuľa, šošovica), ovsené vločky, avokádo, brokolicu, jablká, banány, bobuľové ovocie atď.

Ako splniť „dennú normu“ konzumácie vlákniny?
Začnite dopĺňať vlákninu hneď pri raňajkách – dajte si ovsené vločky, ovocie, alebo celozrnné pečivo.
Aj vy sa vyhýbate strukovinám kvôli ich „vedľajším“ účinkom? V tom prípade ich skúste jesť bez pečiva.
Na desiatu si doprajte ovocný šalát obohatený o orechy a mandle. Samozrejme, ovocie dôkladne umyjeme, ale nelúpeme.

Namiesto bieleho pečiva konzumujte kvalitné celozrnné pečivo, bielu múku vymeňte za celozrnnú.
Ktorým pravidlom začnete vy?

-m-
Zdroj: *Inštitút medicíny, www.iom.edu
Obrázok: freedigitalphotos.net, Ikunl