Jesť, či nejesť semienka z melóna?

Červený melón patrí medzi najobľúbenejšie pochúťky počas leta. Výborne hydratuje, doplní do tela viaceré dôležité látky a má príjemnú chuť. No mnohí z nás pri jeho konzumácii vypľúvajú čierne semienka, čím sa ochudobňujú o viaceré nutrienty.
Je konzumácia melónových semienok bezpečná?

Pokiaľ nemáte tráviace ťažkosti súvisiace, napríklad so žlčníkovými kameňmi, alebo nejaké ďalšie poruchy tráviaceho traktu, môžete semienka z červenej dyne konzumovať bez problémov. Samozrejme, za predpokladu, že nezjete na posedenie celý melón. Dokonca semienka z melóna sú zdraviu prospešné. Je ich však oveľa lepšie rozhrýzť, ako len tak prehltnúť. Ešte lepšie je ich zomletie, úplne ideálne opraženie nasucho na panvici, pretože obsahujú fytáty – látky znižujúce absorpciu niektorých minerálov a stopových prvkov. Ak tak neurobíte, s najväčšou pravdepodobnosťou prejdú tráviacim traktom neporušené.
Nechce sa vám vyberať semienka z melóna a následne ich opražiť? Potom sa po nich poobzerajte v obchodoch so zdravou výživou. Následne ich môžete pridávať do raňajších kaší alebo na ozdobenie rôznych dezertov. Alternatívou samotných semienok môže byť olej z jadier červeného melóna lisovaný za studena. Ten je veľmi obľúbený aj v kozmetike.
Prečo jesť semienka z melóna?
Sú výborným zdrojom horčíka
Horčík je známy ako bojovník proti kŕčom a prostriedok na upokojenie, keď sme v strese. Avšak v skutočnosti sa podieľa na viac ako 600 chemických reakciách v tele. Bez dostatočného príjmu horčíka nemôžu správne fungovať nervy, svaly, imunita, srdce a ani kosti.
Obsahujú železo
Nedostatok železa v tele sa prejavuje anémiou. Charakterizujú ju bledosť, zvýšená únava, nedostatok energie či zvýšená tvorba modrín. Aj konzumovaním melónových semienok môžeme prispieť k prevencii chudokrvnosti.
Nechýbajú v nich dobré tuky
Odborníci odporúčajú denne skonzumovať minimálne jednu hrsť orechov a semienok. Jedným z dôvodov je vysoký obsah prospešných tukov v podobe mononenasýtených a polynenasýtených mastných kyselín. Tieto tuky majú, napríklad protizápalové účinky, prispievajú k správnemu fungovaniu srdca či mozgu.
Je v nich zastúpený zinok
V súvislosti s posilňovaním imunity sa stále častejšie spomína zinok. Zinok je nevyhnutný pre správne fungovanie obranyschopnosti, ale aj pre tráviaci a nervový systém, rast a delenie buniek či chuťové a čuchové vnemy.
Do tela doplnia aj ďalšie látky
Okrem spomínaných živín sa v semienkach melóna nachádzajú aj bielkoviny, kyselina listová a mangán.
Mirka