Jesť 30 rastlinných potravín týždenne znižuje riziko rakoviny

Odborníci dlhodobo upozorňujú na to, že denne by sme mali prijať 25 až 30 g vlákniny, ideálne z rôznych zdrojov. Podľa prieskumov však väčšina Slovákov neprijme ani polovicu.

Deficit vlákniny v strave vedie k tráviacim problémom, ako je napríklad zápcha, nadúvanie či plynatosť. Čo je však horšie, spája sa aj s vyšším rizikom vzniku rakoviny. Spojenie nedostatočného prísunu vlákniny a konzumácie vysoko priemyselne spracovaných potravín prináša aj ďalšie problémy. V prvom rade ovplyvňuje črevný mikrobióm, čiže narúša rovnováhu medzi “dobrými” a “zlými” baktériami s fúrou negatívnych následkov na zdravie človeka. Veď už dávno vieme, že zdravie je ukryté v črevách a v črevách sídli až 70 percent imunitného systému.

Podľa výskumu podporuje rôznorodosť črevného mikrobiómu aspoň 5 druhov rastlinných potravín denne

Štúdia z American Gut Project prišla so zaujímavým zistením. Tí, ktorí jedli každý týždeň viac ako 30 rastlinných potravín, mali pestrejší črevný mikrobióm ako tí, ktorí jedli iba 10 a menej rastlín týždenne.


Zdroj: freepik.com

Čo je však dôležité, výskum preukázal, že konzumácia viac ako 30 rastlinných potravín týždenne produkuje mastné kyseliny s krátkym reťazcom. Tie znižujú riziko rakoviny čriev.

Tento výskum poukazuje aj na to, že možno nie je až také podstatné, koľko vlákniny zjeme, ako to, aká je rozmanitá. Ľudia s rôznorodým zložením mikrobiómu hlásili v štúdii lepšie zdravie.

Podľa štúdie je optimálny počet rastlinných druhov vlákniny týždenne 30. Pokiaľ došlo k zvýšeniu na 35 a 40, nedošlo k výraznejšie lepšiemu výsledku.

Čo je strava na rastlinnom základe?

Určite ste už počuli o stravovaní sa na rastlinnom základe, teda whole-foods plant-based. Ide o spôsob stravovania, ktorý je založený na konzumácii rastlinných potravín s obmedzením, až vylúčením živočíšnych produktov.

Strava na rastlinnom základe sa skladá najmä z ovocia, zeleniny, celých zŕn, strukovín, orechov a semien. V jedálničku sú zastúpené aj za studena lisované oleje, “čisté” rastlinné mlieka, bylinky, tofu, tempeh a ďalšie. Preferované sú lokálne a sezónne potraviny.


Zdroj: freepik.com

Naopak, v jedálničku sa nenachádzajú vysoko priemyselne spracované potraviny. Samotné mäso a živočíšne produkty sa konzumujú v rôznej miere. Avšak musia byť kvalitné. Do tohto štýlu sa zaraďuje aj vegetariánstvo a vegánstvo, ale musí spĺňať to, že jedálny lístok je založený na kvalitných základných potravinách a pestrosti.

Stravovanie na rastlinnom základe je spojené s benefitmi, ako prevencia kardiovaskulárnych ochorení, cukrovky i onkologických chorôb.

To znamená, že ak si dobre vyskladáme jedálny lístok na rastlinnom základe, bez problémov obsahuje odporúčaných 30 druhov rastlinnej vlákniny týždenne, robíme veľa pre svoje zdravie. Teda budujeme si rozmanitý črevný mikrobióm, čo podporuje celkové zdravie i imunitu. Okrem toho znižujeme riziko vzniku depresie i zápalov v tele.

Zhrnutie: kde nájdete rastlinné druhy vlákniny?

Rastlinná vláknina sa nachádza v:

  •    ovocí,
  •    zelenine,
  •    orechoch,
  •    semenách,
  •    celých zrnách,
  •    strukovinách,
  •    bylinkách a koreninách.

Platí, že čím pestrejšiu škálu týchto potravín zvolíte, tým lepšie.

Mirka