Jesenný mriežkovaný koláč

Náročnosť: 2 bábovky
Doba prípravy: asi 40 minút
Doba pečenia: asi 45 minút
Vystačí na: asi 12 porcií

Prísady:

Na cesto:
350 g špaldovej múky
1 balíček Kypriaceho prášku do pečiva s vínnym kameňom Dr.Oetker
100 g práškového cukru
250 g zmäknutého masla alebo margarínu
nastrúhaná kôra z 1 chemicky neošetreného citróna
1 vajce
1 KL Arómy vanilkovej Dr.Oetker

Na náplň:
250 g polotučného tvarohu
1 balíček Zlatého klasu Dr.Oetker (à 40 g)
40 g cukru
1 balíček Vanilkového cukru Dr.Oetker
1 vajce
3 zarovnané PL slivkového lekváru
400 g očistených a odkôstkovaných sliviek


Ešte potrebujeme:
koláčovú formu (Ø 27 cm)
elektrický ručný šľahač

Príprava:

1. Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s kypriacim práškom, cukrom. Pridáme maslo alebo margarín, kôru, vajce a arómu a ručne vypracujeme dohladka. Cesto odložíme asi na 30 minút do chladničky.

2. Na prípravu náplne v mise vyšľaháme tvaroh so Zlatým klasom, cukrom, vanilkovým cukrom a vajcom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dohladka.

3. Z cesta odoberieme 1/3 a odložíme bokom. Zo zvyšku cesta na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkáme okrúhly plát s priemerom 30 cm a vložíme do vymastenej a múkou vysypanej formy. Cesto potrieme lekvárom, nanesieme náplň a obložíme slivkami. Z odloženého cesta vyvaľkáme plát, pomocou ostrôžky alebo ostrého noža narežeme na pruhy a na koláči vytvoríme mriežku. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3

Doba pečenia: asi 45 minút

4. Koláč necháme vychladnúť.

TIP: Špaldovú múku môžeme nahradiť polohrubou múkou.