Jesenné tinktúry pre zdravie tela i psychiku
Liečivé bylinky sa macerujú v liehu a vznikne tinktúra. Môžete si ich pripraviť doma alebo kúpiť v špecializovaných obchodoch. Ktoré sa vám zídu v jesennom období?
Tinktúra z valeriány lekárskej
Ak na vás s príchodom jesenných dní ide smútok, cítite sa vyčerpane či prepracovane, siahnite po tinktúre z valeriány lekárskej. Pomôže vám aj pri bolestiach hlavy a nespavosti.
Tinktúra z alchemilky
Alchemilka je obľúbenou liečivou rastlinou hlavne u žien, pretože priaznivo vplýva na ženské orgány. Ak potrebujete zmierniť nadmerné menštruačné krvácanie alebo bolesti, neváhajte a siahnite po tejto tinktúre. A vôbec používa sa aj pri rozličných gynekologických problémoch. Vhodná je aj pre staršie ženy, ktoré bojujú s príznakmi klimaktéria. Má aj významné protizápalové účinky a pomáha hojiť rany.
Kvapky z kapucínky
Pre niektorých je kapucínka ozdobnou bylinkou, no v skutočnosti je aj liečivá. Jej plusom je hlavne to, že má antibakteriálne účinky, teda pôsobí ako prírodné antibiotikum. To sa v jesenných mesiacoch určite hodí, pretože človek je náchylnejší na rozličné ochorenia.
Tinktúra zo schizandry
Tinktúra z tejto rastliny je výborným prostriedkom proti depresii i únave. Ak máte s príchodom chladných dní pocit, že sa vám nič nechce, je pre vás vhodná, pretože zvyšuje psychickú i fyzickú odolnosť. Navyše prospeje tráviacemu traktu.
Macerát z veroniky lekárskej
Dopriali ste si v lete aj menej zdravé jedlá a menej sa hýbali? Doprajte telo očistu a pomôžte mu zbaviť sa škodlivých látok. Pomôže vám tinktúra z veroniky lekárskej. Čistí krv a pozitívne vplýva na zažívacie ústrojenstvo a dokonca znižuje hladinu cholesterolu v krvi.
Tinktúra z púpavy
O pozitívnych účinkoch púpavy niet pochýb. Keďže ide o jarnú bylinku, jej pozitívne účinky môžete teraz využiť napríklad vo forme tinktúry. Podporí metabolizmus i trávenie a pomôže odstraňovať z tela nežiaduce látky.
Ako si tinktúru vyrobiť doma?
Tinktúry si môžete pripraviť aj doma. Najlepšie sú čerstvé bylinky, ale ak ich nemáte k dispozícii, môžete využiť aj sušené. Pri sušených však platí, že treba použiť dvojnásobné množstvo. Ako na to? Jeden diel čerstvých bylín zalejte piatimi až desiatimi dielmi alkoholu, zatvorte a nechajte aspoň tri týždne odstáť. Nezabudnite fľašu niekoľkokrát denne potriasť. Po uplynutí doby tinktúru preceďte, dajte do tmavej fľaše a uložte do chladničky.
-w-