Jesenné lístie pod kontrolou: Kosačka ako praktický pomocník

Upratovanie spadnutého lístia je neoddeliteľnou a často zdĺhavou súčasťou jesenných prác v záhrade. Najmä z trávnika je potrebné ho pravidelne odstraňovať. Prinášame tipy, ako správne postupovať a čím si uľahčiť prácu.

 

Farebné lístie neodmysliteľne patrí k atmosfére jesene, no akonáhle začne padať, znamená to pre každého záhradkára ďalšiu povinnosť v už aj tak nabitom jesennom harmonograme. Kým na záhonoch lístie často dobre poslúži ako prísun živín a ochrana pred mrazom, z trávnatých plôch ho treba odstraňovať. Na rozdiel od iných rastlín totiž tráva rastie aj počas zimy, aj keď veľmi pomaly. Preto potrebuje svetlo a kyslík, ktoré sa k nej cez vrstvu lístia nedostanú. V slovenskej vlhkej zime potom hrozia choroby, huby alebo plesne. Naopak, za jesennú starostlivosť vám na jar trávnik poďakuje sviežou farbou a zdravým rastom.

Rýchlo a efektívne

Všetci poznáme ten pocit, keď sa po niekoľkých dňoch hrabanie stane zdanlivo nekonečnou a únavnou prácou. Skúste však tento rok vymeniť klasické hrable za kosačku! Na zber lístia pomocou kosačky existujú dve overené metódy – zber do koša alebo mulčovanie. Ktorá je vhodná práve pre vás?

Zber do koša

Táto technika je presne tak jednoduchá, ako znie. Akýkoľvek záhradný traktor na kosenie trávy sa dá využiť aj na zber lístia, čím väčší kôš, tým je práca jednoduchšia. Napríklad značka Cub Cadet ponúka v rade Enduro koše s jednoduchým elektronickým vyklápaním. Rovnako účinná je aj klasická kosačka, napríklad Cub Cadet LM3 DR53es, ktorá má ukazovateľ naplnenia koša, takže počas zberu lístia nemusíte nič komplikovane kontrolovať. Kvôli menšej kapacite koša sa však využitie klasickej kosačky hodí skôr pre menšie trávniky. V oboch prípadoch je tiež vhodné nastaviť čepele o niečo vyššie, ako keď kosíte trávu.

Mulčovanie

Mnoho kosačiek a záhradných traktorov dnes už má funkciu mulčovania. Rovnako ako steblá trávy či listy rastlín, čepele kosačky dokážu rozsekať aj lístie na malé kúsky. Počas zimy sa tieto malé kúsky na trávniku rozložia a dodajú pôde potrebné živiny. Pozor však, tento postup zvoľte tam, kde je na trávniku lístia iba málo – napríklad ak vám naň padá pár listov z kríkov alebo z menších solitérnych výsadieb. Pre hrubú vrstvu lístia sa to nehodí, tráva by nemohla dýchať a mulčované lístie by ste potom ťažko odstraňovali. Pre mulčovanie je potrebné trávnik skontrolovať a ak sa vám kúsky lístia zdajú príliš veľké, celý proces zopakovať.

Praktické rady

 Či už sa tento rok rozhodnete odstraňovať lístie pomocou kosačky alebo traktora, zvoľte deň, keď je sucho, pretože vlhké lístie by zbytočne zanášalo čepele a kôš. Nezabudnite tiež najprv z trávnatej plochy odstrániť kamene a kúsky vetiev. Pred samotným kosením si rovno vyhrabte lístie z ťažko prístupných kútov. Vďaka tomu aj toto lístie ľahko zozbierate do koša kosačky a nebudete ho musieť odnášať ručne. Napríklad značka Wolf Garten ponúka švédske hrable 4v1 s nastaviteľnou šírkou záberu, ktoré vám umožnia efektívne zhrabať väčšie plochy napríklad na strmom kopci, kam sa kosačka alebo traktor nedostanú, a tiež vyčistiť rohy a úzke miesta.