Jesenná depka. Aké sú jej príčiny a ako s ňou bojovať?

Slnkom zaliate dlhé dni a teplejšie počasie sú pre mnohých ľudí, doslova, balzamom na dušu. No nežijeme v podnebí, ktoré by nám celý rok poskytovalo takéto počasie a musíme sa zmieriť aj s kratšími, tmavšími a chladnejšími mesiacmi.

Počas jesene a zimných mesiacov niektorí ľudia pociťujú smútok, úzkosti až depresie. Dokonca existuje pojem sezónna depresia. 

Sezónna depresia

Sezónna depresia alebo aj sezónna afektívna porucha je forma depresie, ktorá sa objavuje v určitých obdobiach roka. Najčastejšie to býva na jeseň alebo v zime. Koniec leta a slnečných dní prinášajú mnohým z nás pochmúrnu náladu, ktorá sa dokáže usadiť hlboko v duši…

A nejde len o pocity, mení sa totiž aj produkcia určitých hormónov. Za pochmúrnu náladu môžu najmä zmeny v hladinách týchto hormónov:

  • Serotonín – hormón, ktorý ovplyvňuje našu náladu, spánok, chuť do jedla. Pri nedostatku slnečného svetla dochádza často k zníženej hladine serotonínu, čo prispieva k pocitom depresie.
  • Melatonín – hormón, ktorého hlavnou funkciou je regulácia denných biorytmov. Podieľa sa na procese zaspávania a hĺbky spánku. Prezýva sa aj “hormón spánku”.

Príznaky jesennej depresie

Jesenná depresia sa môže prejavovať u každého odlišne, no v zásade ide o nasledovné príznaky:

  • Pocity apatie, smútku a skleslosti počas väčšiny dňa a takmer každý.
  • Strata záujmu o činnosti, ktoré ste mali kedysi radi.
  • Nedostatok energie a pocity malátnosti.
  • Prílišná spavosť.
  • Túžba po rýchlej energii – sacharidoch, prejedanie sa a priberanie na váhe.
  • Ťažkosti so sústredením.
  • Pocit beznádeje, bezcennosti, pocity viny.
  • Nechutenstvo a chudnutie.
  • Myšlienky typu “nechce sa mi/nemám dôvod žiť”.
  • Vo vážnych prípadoch aj myšlienky na samovraždu.

                                                   Zdroj: freepik.com

Niektorí ľudia majú len mierne príznaky, ktoré až tak nezasahujú do pracovného života či do vzťahov. U iných však môže byť sezónna depresia naplno rozvinutá, až život ohrozujúca. Tiež je tu zvýšené riziko, že človek začne hľadať útechu v drogách a alkohole.

Čo robiť, aby sme sa jej vyhli?

Dá sa jesennej depresii nejako vyhnúť? Fyziologické procesy, ako napríklad produkciu hormónov veľmi ovplyvniť nedokážeme. No môžeme urobiť aspoň nasledovné kroky, ktoré pomôžu znížiť riziko sezónnej depresie:

 1. Pravidelný pohyb/cvičenie

Pravidelný pohyb nám pomáha cítiť sa lepšie, pretože zvyšuje hladinu dopamínu v mozgu. Dopamín je neurotransmitter, ktorý podporuje pocity potešenia a vzrušenia. Pokiaľ je to možné, uprednostnite pohyb vonku na vzduchu, napríklad prechádzky, beh, bicyklovanie…

2. Denné svetlo

Snažte sa vystaviť každý deň aspoň na 10 minút dennému slnečnému svetlu. Vďaka tomu podporíte produkciu serotonínu.

V zimnom či príliš daždivom počasí, kedy slnko aj niekoľko dní nevidíme, je možnosťou kúpa zariadenia na fototerapiu. Tieto prístroje napodobňujú prirodzené slnečné svetlo a možno ich umiestniť do vášho domova alebo pracovného priestoru.

3. Vyvážená strava

Jedzte vyváženú stravu. V obdobiach smútku a vyčerpania nás to ťahá k nezdravým jedlám, rýchlej energii v podobe čokolád a iných sladkostí. Práve tu je však dôležité dopriať svojmu telu kvalitnú stravu. Je dokázané, že niektoré jedlá zlepšujú náladu. Doprajte si hlavne potraviny, ako sú losos, vlašské orechy (obsahujú omega 3 tuky) a jedlá s obsahom tryptofánu, ako je chudé kuracie mäso, špenát, banány či vajíčka.

                                                           Zdroj: freepik.com

4. Pitný režim

Dostatok tekutín dokáže s telom zázraky. V jesennom období mnohí zabúdajú dostatočne piť, ale je to veľmi dôležité aj pre našu psychiku. Okrem vody a iných vhodných nápojov sa na prevenciu jesennej depresie oplatí využiť aj silu prírodných čajov, napríklad odvar z ľubovníka.

5. Vyhľadajte pomoc

Ak je toho na vás príliš a pocity smútku a ťažoby sa nezmierňujú, určite je namieste vyhľadať pomoc. Začať môžete u svojho všeobecného lekára, alebo sa zverte rovno do rúk dobrého psychoterapeuta.

 

 

 

Zdroj foto: freepik.com