Jemný krém z medvedieho cesnaku, chrumkavé králičie pirohy, vlašské orechy
4 porcie
Krém z medvedieho cesnaku:
- 200 g medvedieho cesnaku
- 1 l šľahačky 33%
- soľ, korenie
- 40 g creme fraiche alebo kyslej smotany
- muškátový orech
Králičia plnka do pirohov:
- 200 g králičieho stehna bez kostí
- 40 g údenej slaniny
- 40 g cibule
- 50 g mrkvy
- 40 g petržlenu
- 5 cl olivového oleja
- nové korenie a celé čierne korenie
- 1 strúčik cesnaku
- 6 cl bieleho vína
Chrumkavé pirohy:
- 400 g zemiakov
- 150 g polohrubej múky
- 1 vajce
- 3 dcl oleja na vyprážanie
- štipka soli
- 50 g vlašských orechov
- 40 g pažítky
Krém z medvedieho cesnaku:
Necháme zovrieť šľahačku, osolíme, pridáme koreniny.
Do zohriatej šľahačky pridáme umytý medvedí cesnak a chvíľku povaríme! Nevaríme dlho, aby nám zostal krásne zelený, pridáme kyslú smotanu, ochutíme.
Rozmixujeme mixérom, prípadne prepasírujeme cez sitko.
Králičia plnka do pirohov:
Králičie mäso sprudka opečieme zo všetkých strán, vyberieme ho a v tom istom hrnci opečieme na olivovom oleji cibuľu a slaninu nakrájanú na kocky, pridáme mrkvu, petržlen, cesnak, soľ a korenie, urestujeme, pridáme víno a necháme odpariť. Nakoniec vložíme králičie mäso, podlejeme troškou vody a zakryté pečieme v rozohriatej rúre na 180 C do mäkka. Môžeme dusiť aj na sporáku.
Vyberieme mäso a nasekáme ho na malé kúsky. Zvyšnú zmes dáme do sitka a necháme stiecť šťavu. Trošku masy rozmixujeme a pridáme k nasekanému králičiemu mäsu, ochutíme a hotovou zmesou (plnkou) budeme plniť pirohy.
Chrumkavé pirohy:
Zemiaky uvaríme v šupke, ideálne deň vopred.
Ošúpeme, nastrúhame na jemnom strúhadle, pridáme múku a vajce, osolíme,
vypracujeme cesto.
Vyvaľkáme asi na pol centimetrovú výšku a pohárom o priemere cca 3-4 cm
vykrojíme krúžky. Do stredu dáme plnku a zalepíme pirohy.
Hotové pirohy vyprážame v oleji, hneď po vypražení ich obalíme v rozomletých vlašských orechoch a podávame do polievky. Ozdobíme nasekanou pažítkou a nasekanými vlašskými orechmi.