Jemná šampiňónová polievka

Potrebujeme: 300 g šampiňónov, 125 g masla, 1 téglik smotany na varenie, 2 kocky bujónu, soľ, 1 lyžička mletej rasce, mleté čierne korenie, 2 štipky muškátového orieška, 4 lyžice maizeny, ¾ l mlieka, petržlenová vňať Ako na to: Šampiňóny umyjeme, nakrájame a 2 odložíme na ozdobu. V hrnci zohrejeme maslo, pridáme na plátky nakrájané šampiňóny a všetky koreniny. Podlejeme ½ l vriacej vody, pridáme bujóny a dusíme domäkka. Šampiňóny vyberieme a rozmixujeme. Potom zmes vrátime do vývaru. Smotanu rozhabarkujeme s maizenou a vlejeme do polievky. Krátko povaríme, prilejeme mlieko, prehrejeme a podávame s plátkami šampiňónov. Stanislav Hanus