Jedzte tekvicové semienka. Neoľutujete!

Ak si chcete pochutnať na niečom dobrom a pritom zdravom, tekvicové semienka sú tá správna voľba. Sú nenáročné na skladovanie, takže si ich pokojne môžete zobrať na cesty, na desiatu do práce alebo ich použite ako rýchle občerstvenie, keď vás prepadne hlad.

Tekvica a jej semená
Plodiny, ktoré majú blízky vzťah k pôde, sú často špeciálnymi zdrojmi minerálnych látok a živín. Tekvica a jej semená nie sú výnimkou. Sú dobrým zdrojom fosforu, horčíka, mangánu, zinku, medi a železa. Obsahujú tiež rastlinné zlúčeniny, známe ako fytosteroly a antioxidanty.

Zdraviu prospešné výhody tekvicových semienok
1. Zdravé srdce
Približne štvrť šálky tekvicových semien obsahuje takmer polovicu odporúčanej dennej dávky horčíka, ktorý sa podieľa na celom rade životne dôležitých fyziologických funkcií. Napomáha správnej činnosti srdca, správnemu vývoju kostí a formovaniu zubov a zabezpečuje tiež správnu funkciu čriev. Bolo preukázané, že horčík má dobrý vplyv i na krvný tlak a pomáha predchádzať srdcovému infarktu a mŕtvici. Aktuálne trpí nedostatkom tohto dôležitého minerálu mnoho ľudí.

2. Vysoký obsah omaga-3 nenasýtených mastných kyselín
Surové orechy a semená, vrátane tekvicových semiačok, sú jedným z najlepších zdrojov omega-3 nenasýtených mastných kyselín z rastlinných zdrojov. Nenasýtené tuky sú pre celkovú zdravie a vitalitu človeka veľmi dôležité, a preto ich treba pravidelne organizmu dodávať.

3. Zinok pre podporu imunitného systému
Tekvicové semená sú bohatým zdrojom zinku. Zinok je pre ľudské telo dôležitý v mnohých smeroch, vrátane imunity, dobrého spánku i nálady.

4. Ťažkosti s prostatou
Tekvicové semená sú už dlho oceňovanou plodinou, čo sa týka zdravia mužov. Z časti je to kvôli vysokému obsahu zinku, ktorý je dôležitý pre zdravie prostaty a tiež preto, že môžu hrať úlohu pri liečbe zväčšenej prostaty. Výskumy naznačujú, že tekvicové semienka a tiež tekvicový olej môžu byť obzvlášť prínosné pre podporu zdravia prostaty.

5. Výhody pre ženy v období klimaktéria
Tekvicový olej, vyprodukovaný zo semien tekvice, je bohatý na prírodné fytoestrogény. Štúdie naznačujú, že vďaka nim môže dôjsť k významnému zvýšeniu dobrého (HDL) cholesterolu, k poklesu vysokého krvného tlaku, zmierneniu návalov horúčav, bolestí hlavy a kĺbov i ďalších príznakov klimaktéria.

6. Tryptofán pre pokojný spánok
Tekvicové semená sú bohatým zdrojom tryptofánu. Ten prispieva k tvorbe hormónu s názvom serotonín, ktorý je dôležitý pre duševnú pohodu a dobrý spánok. Dajte si tekvicové semienka niekoľko hodín pred spaním s kúskom ovocia (banány sú tiež dobrým zdrojom tryptofánu) a  budete spať ako v bavlnke.

Ako konzumovať tekvicové semienka?
V záujme zachovania všetkých zdraviu prospešných látok by sa mali tekvicové semená konzumovať surové. BIO tekvicové semienka sú preferované, pretože nie sú kontaminované pesticídmi alebo inými škodlivými chemickými látkami.
Ak dávate prednosť praženým semienkam, urobte tak radšej doma. Na rozohriatu panvicu nalejte trochu olivového oleja, semienka z oboch strán opražte a poprípade dochuťte bylinkami či korením.

-m-