Jedzte orechy! Budete žiť dlhší a zdravší život

Orechy by v našom jedálničku chýbať nemali, ale i napriek prospešným účinkom ich konzumujeme stále málo. Vlašské orechy, mandle, makadamové, para, kešu, lieskové orechy alebo aj pistácie... Všetky tieto orechy v sebe ukrývajú množstvo zdraviu prospešných látok.

Vaše srdce a orechy
Pri konzumácii v rámci vyváženého jedálnička pomáhajú orechy znižovať hladinu cholesterolu v krvi. Jesť ich ako súčasť zdravej stravy je (nielen) pre ľudské srdce nanajvýš prospešné. Orechy, ktoré obsahujú nenasýtené mastné kyseliny a ďalšie živiny, sú skvelé a ľahké jedlo. Jednoducho sa skladujú a pohodlne si ich môžete so sebou vziať do školy či do práce. Nie je dôležité, ktorý druh orechov si vyberiete, pretože všetky v prirodzenom stave obsahujú zdravé živiny, ktoré napomáhajú správnemu fungovaniu srdca i mozgu. Ideálne je však kombinovať rozličné druhy orechov. Okrem toho ľudia, ktorí jedia orechy, týmto spôsobom znižujú riziko vzniku krvných zrazenín, ktoré môžu spôsobiť napríklad infarkt.

Vymeňte nasýtené tuky za nenasýtené
Namiesto toho, aby ste jedli nezdravé nasýtené tuky, obsiahnuté v priemyselne spracovaných, vyprážaných či mastných produktoch, dajte si radšej za hrsť orechov každý deň. Aj v nich sa síce nachádzajú tuky a obsahujú pomerne veľa kalórii, ale sú skutočne zdraviu prospešné. Odporúča sa zjesť buď 10 veľkých orechov, alebo 20 malých orieškov denne.

Ktoré si vyberiete?
Najkalorickejšie sú makadamové orechy. Predstavujú pre človeka doslova kalorickú bombu. Aj napriek tomu sú veľmi obľúbené pre vynikajúcu chuť. Obsahujú vápnik, fosfor a vitamín B.
Kešu oriešky sú bohaté na stopové prvky a betakarotén, taktiež na zinok. Podporujú tvorbu spermií a ovplyvňujú ich kvalitu. Aktuálne sú veľmi populárnym a obľúbeným druhom orechov.
Para orechy sú vhodné v prípade, keď trpíte depresiou, zníženou koncentráciou a nervovými poruchami. Majú vysoký obsah vitamínu B1. Obsah tohto vitamínu je dokonca vyšší ako v mäse či mliečnych výrobkoch.

A čo oleje z orechov? Sú tiež zdravé?
Oleje získané z orechov sú dobrým zdrojom omega-3 mastných kyselín a vitamínu E. Chýba však v nich vláknina, ktorá sa nachádza v celých orechoch. Olej z vlašských orechov má najvyšší obsah omega-3 nenasýtených mastných kyselín. Hodí sa najmä do koláčov. Dodá im delikátnu chuť a príjemnú orieškovú vôňu.

Mandľový olej má dobré využitie v potravinárskom a tiež v kozmetickom priemysle. Posilňuje imunitný systém, znižuje hladinu cholesterolu v krvi, uvoľňuje unavené svaly a pôsobí ako silné afrodiziakum. V kozmetike si ho zase nevedia vynachváliť ženy s problematickou a citlivou pokožkou. Je vhodný pre alergikov. Je ideálny pomocník v boji proti celulitíde, striám i vráskam.
V prípade, že chcete z orechov vyťažiť čo najviac zdraviu prospešných látok, určite vynechajte solené, pražené a poliate čokoládou.

-m-
Obrázok: www.freedigitalphotos.net, Grant Cochrane