Jedlo môže byť liek i jed...

Nech je jedlo liekom tvojim,“ povedal Hippokrates ( 460 – 380 pred n. l.), považovaný za jedného z najvýznamnejších lekárov všetkých čias, ktorý položil základy niekoľkých odborov medicíny. Myšlienka, ktorá sprevádza ľudí mnohé tisícročia, a pritom je aktuálna aj dnes. Tak, ako môže byť jedlo liekom, môže byť aj jedom.

 
Stres a prejedanie ešte nikomu nepriniesli pokoj, pohodu a zdravie. A tak sa v dnešnom svete plnom chaosu a neustálych zmien stáva našim útočiskom zdravý spôsob života. Kto chce svojmu organizmu poskytovať zdravú stravu, nemal by sa pri nákupoch nechať zmanipulovať označením „mimoriadna ponuka.“
 
Aj dnes sa dá stravovať zdravo a nemusí to byť ani finančne náročné. Stačí sa občas vrátiť k tradičným slovenským jedlám. V nie dávnej minulosti, najmä ľudia na vidieku sa stravovali skromne a zdravo. Varili sezónne jedlá, pričom vo veľkej miere využívali to, čo doma vypestovali a dochovali - zeleninu, ovocie, mäso, mlieko..., v takej kvalite, ktorú dnes označujeme BIO. Nemuseli chodiť do hypermarketov s lupou, aby sa dozvedeli, či je šunka naozaj šunkou a párok naozajstným párkom. Iste, nedá sa vrátiť v čase, ale tiež je pravda, že sa môžeme tradičnými jedlami inšpirovať. Prvým krokom je zaradenie sezónnej zeleniny do jedálneho lístka.
 
Každý žije v inom rodinnom i pracovnom prostredí, rieši osobité problémy, čo vyžaduje aj individuálny prístup pri zmene životného štýlu a najmä  pri zmene spôsobu stravovania. To však neznamená, že nám nemôžu prospieť všeobecné rady. Dôležité je nezabudnúť na ľudovú múdrosť: „Všetko s mierou.“ Zmeny dávkujeme postupne. Jednak, aby nás neodradili hneď na začiatku a organizmus sa musí tiež so zmenami vyrovnať. Dôležité je navodiť iba také zmeny, ktoré je organizmus schopný a ochotný prijať.
 
Na začiatku je potrebné upraviť pitný režim, ktorý veľa ľudí podceňuje a pritom je hlad často neuhasený smäd. Upravíme si jedálny lístok, tak aby bola strava vyvážená (bielkoviny, tuky, cukry) dostatok vitamínov, minerálnych látok a stopových prvkov. Nemusíme hneď meniť potraviny, často stačí zmenšiť porcie, skrátiť čas medzi jednotlivými jedlami. Ideálne je dodržiavanie piatich menších porcii, jesť pomaly a jedlo si vychutnať. „Malý hlad“ medzi jednotlivými jedlami môžeme stíšiť surovou zeleninou, ovocím alebo jogurtom.
 
Príslovie: „Kým tučný schudne, chudý umrie“ nemá žiadne opodstatnenie. Opak je pravdou, ľudia s vyššou hmotnosťou majú podstatne kratšiu perspektívu na plnohodnotný a dlhý život.
 
Bez pohybovej aktivity je každá snaha o zmenu stravovania málo platná. Najideálnejšie je začať s obyčajnou chôdzou, plávaním. Podľa sezóny, možnosti a veku, voliť ďalšie športy, ako turistiku, lyžovanie, bicyklovanie. Aj pohybovú aktivitu treba dávkovať postupne, ak sa nechceme dopracovať k úrazu. Kto by nechcel byť štíhly? Nie je dôležité stať sa štíhlym, ale umenie je aj ostať štíhlym. „Niekedy je menej viac,“ postupovať v malých krokoch sa vyplatí, predídeme nežiaducemu tzv. “jojo elektu,“ kedy váha kolíše ako na hojdačke.
 
Zdravý životný štýl a najmä racionálne stravovanie by nás mali sprevádzať po celý rok. Ak nie, skúsme situáciu prehodnotiť a pristúpiť k zmene. Potrebujeme silnú motiváciu, napríklad, že nám postava podkopáva sebavedomie, alebo nám v dôsledku nadmernej hmotnosti hrozia reálne zdravotné rizika. Motivovať nás môžu aj nasledovné myšlienky:
 
Jedlo pre jedného vystačí pre dvoch a jedlo pre dvoch vystačí pre troch.“ Arabské príslovie
 
Jesť je nevyhnutnosť, ale správne jesť je umenie. La Rochefoucauld
 
Autor: Anna Čunderlíková