Jedlé kvety pre začiatočníkov. Ktoré skúsiť ako prvé?
Sú prekrásnou ozdobou taniera, majú jedinečnú chuť a aj priaznivé účinky na zdravie. Reč je o jedlých kvetoch. Do ktorých sa oplatí zahryznúť?
Púpava
Pre niektorých je púpava bezcennou burinou, iní objavili jej liečivú silu a používajú ju napríklad na prípravu čaju, sladkého sirupu či medu. Kvietky púpavy sú jedlé surové, ale možno ich aj tepelne upraviť.
Púpava je nabitá mnohými prospešnými látkami, vrátane antioxidantov, ktoré bojujú proti voľným radikálom spôsobujúcim poškodenie buniek. Jedná sa, napríklad o betakarotén a polyfenoly. Práve tie sú najhojnejšie zastúpené v žltom kvete.
Púpave sa pripisujú aj protizápalové vlastnosti, pomáha kontrolovať hladinu cukru v krvi, znižuje cholesterol a krvný tlak, môže pomôcť bojovať proti rakovine, je pokladom pre trávenie a uľaví od zápchy.
Levanduľa
Kvietok levandule disponuje okúzľujúcim vzhľadom, vôňou i chuťou. Levanduľa je skvelá ako súčasť sladkých dezertov, likérov, pečiva, koláčov, ale pokojne sa dá využiť aj pri slaných pochúťkach.
Pochádza zo Stredomoria, avšak aktuálne sa pestuje v rôznych kútoch sveta. Samozrejme, aj u nás.
Levanduľa lekárska patrí medzi liečivé rastliny so širokým spektrom pôsobenia. Je vynikajúca na upokojenie a lepšie zvládanie stresu. Takisto pomáha zaspať a zlepšuje kvalitu spánku. Pri použití zvonku hojí rany či odreniny. Prospieva pečeni i žlčníku.
Kapucínka
Pestrofarebným kvetom kapucínky, ktoré majú jedinečnú pikantnú chuť, odolá iba málokto. Najčastejšie sú žltej, oranžovej alebo červenej farby a na tanier prinesú závan radosti a dobrej nálady.
Hoci je kapucínka považovaná skôr za ozdobnú rastlinu, nič to nemení na tom, že má aj pozitívne účinky na zdravie.
Kapucínku môžeme označiť za prírodné antibiotikum, ktorá je postrachom viacerých nebezpečných baktérií, ako sú napríklad streptokoky či stafylokoky. To znamená, že pomôže pri ťažkostiach s močovým alebo pohlavným ústrojenstvom. Vhodná je aj na celkové posilnenie obranyschopnosti organizmu.
Ruža
Ak ruža pekne vonia, vraj bude aj lahodne chutiť. Okvetné lístky ruží majú aromatickú, mierne sladkú chuť. Hodia sa na ozdobu rôznych sladkých dezertov.
V ružiach sa nachádzajú, napríklad triesloviny, flavonoidy, polysacharidy či rôzne silice. Ruža je výborná na upokojenie a pomôže aj pri nespavosti. Má antioxidačné a antibakteriálne účinky, čiže pomôže aj pri dýchacích ťažkostiach. Z ruží sa vyrába med, ktorý pomáha pri chronických zápalových ochoreniach pľúc, ako je napríklad pneumónia. Opomenúť nemožno ani významné hojivé vlastnosti.
Mirka