Je vaše dieťa neustále choré? Skúste zlepšiť toto!

V prvých rokoch sa buduje imunitný systém dieťaťa a je dôležité, aby prišiel do kontaktu s vírusmi a baktériami. Niekoľko infekcií ročne je v poriadku. Horšie je, ak je dieťa choré pričasto. Vtedy je potrebné zamyslieť sa nad príčinami a hľadať riešenia.

Faktom je, že zdravie a imunitný systém dieťaťa “programujeme” už vtedy, keď sa nachádza v maternici. Zdravý životný štýl tehotnej ženy spolu s radostným očakávaním potomka je tou prvou ingredienciou pre zdravý, šťastný a spokojný život človeka. Dôležitý je prirodzený pôrod, kontakt koža na kožu po pôrode a dojčenie. Svetová zdravotnícka organizácia odporúča výlučné dojčenie na požiadanie do 6 mesiacov a potom podľa potreby do dvoch rokov a dlhšie popri bežnej strave. Zdôrazňuje, že: “dojčené deti dosahujú lepšie výsledky v inteligenčných testoch, majú menšiu pravdepodobnosť vzniku nadváhy a obezity, sú menej náchylné na cukrovku v neskoršom veku. Ženy, ktoré dojčia, majú tiež znížené riziko rakoviny prsníka a maternice.”

Avšak v živote nie vždy ide všetko ideálne. Ak ste na svet priviedli dieťa sekciou a nedojčili ho, neznamená to, že musíte hádzať flintu do žita. Stále môžete urobiť veľa preto, aby bolo dieťa zdravé a spokojné. Čo robiť, ak je dieťa často choré?


                                                              Zdroj foto: freepik.com

Jedzte farebné ovocie a zeleninu

Čo jedia rodičia, jedia aj deti. Ak si pravidelne pochutnávate na farebnom ovocí a zelenine vy, bude si aj vaše dieťa. Doprajte mu každý deň neobmedzený prístup k rozličnému ovociu a zelenine, pretože je bohaté nielen na vitamíny, minerály a stopové prvky, ale aj antioxidanty a vlákninu. Farba zeleniny a ovocia totiž napovedá rôznorodé zastúpenie antioxidantov, ktoré chránia bunky pred oxidačným stresom. Ovocie a zeleninu podávajte aj ku každému hlavnému jedlu.


                                                      Zdroj foto: freepik.com

Podporte zdravie čriev

80 percent imunitného systému sa nachádza v črevách. Kľúčom k zdraviu je rovnováha dobrých a zlých baktérií v čreve. Tú zabezpečíte aj zdravou, pestrou a vyváženou stravou s dôrazom na príjem vlákniny a probiotík. 2 až 5-ročné dieťa potrebuje približne 15 g vlákniny denne.

Snažte sa o pestrý jedálny lístok

Čím pestrejší jedálny lístok od útleho veku zvolíte, tým lepšie. Myslite na to, že vaše dieťa má chuť na to, čo konzumuje. Ak sa napcháva sladkosťami a pečivom, automaticky má chuť na tieto potraviny, pretože zloženie črevného mikrobiómu ovplyvňuje aj chute. Naopak, ak konzumuje ovocie, zeleninu, obilniny, orechy, semená a strukoviny, potom má tieto potraviny aj rado. To sa, samozrejme, prejaví aj na fungovaní imunitného systému.


                                                          Zdroj foto: freepik.com

Doprajte mu dostatočný spánok

Počas spánku sa telo regeneruje, a preto je dôležité, aby dieťa dostatočne dlho spalo. Nedostatok spánku vedie k podráždenosti, nedostatku koncentrácie i náchylnosti na infekčné ochorenia.

Nepodceňujte pohyb na čerstvom vzduchu

Fyzická aktivita a voľná hra na čerstvom vzduchu je kľúčová pre spokojnosť dieťaťa i jeho imunitný systém. Nechajte ho hrať sa v hline, maznať sa s domácim zvieratkom, kopať jamy alebo trhať trávu. Čím viac času dieťa trávi vonku bez ohľadu na počasie, tým lepšie, pretože sa stane odolnejším nielen fyzicky, ale aj psychicky.


                                                                  Zdroj foto: freepik.com

Šťastný rodič, šťastné dieťa

Niekedy nám deti svojimi ochoreniami, najmä tými pravidelne sa opakujúcimi alebo chronickými, pripomínajú, že nie sú šťastné, alebo nám zrkadlia naše vlastné negatívne nastavenie. Ak chcete mať doma zdravé a spokojné dieťa, musíte byť šťastný predovšetkým vy ako rodič.

Napríklad zápcha často trápi úzkostné deti, pričom úzkosť deti “prevezmú” od svojich rodičov. Kožné ochorenia majú často deti, ktoré majú chladných, alebo príliš ochranárskych rodičov. Bolesť hlavy sa vyskytuje u ratolestí, ktoré nevedia odpočívať a túžia po uznaní a pochvale. Chronický kašeľ majú deti, ktoré disponujú závislosťou na matke a týmto spôsobom potláčajú svoj hnev. To znamená, že ak vaše dieťa trápi nejaký problém dokola, alebo je chronického pôvodu, je dôležité pozerať sa na ochorenie aj z hľadiska psychosomatiky a riešiť príčinu ťažkostí.

Mirka

 

Zdroj foto: freepik.com