Je prospešná pre srdce, oči a podporuje výkon. Viete, o ktorej zelenine je reč?

V našich končinách ju zoženiete v obchodoch po celý rok. Nestojí veľa, čiže si ju môže dovoliť takmer každý. Čo je dôležité, má množstvo zdravotných benefitov. Čím je výnimočná cvikla?

Vedecké štúdie zaraďujú cviklu medzi potraviny s protirakovinovým účinkom. Je to najmä vďaka obsahu betacyanínu. Zároveň je v nej veľa dusičnanov, čo sa spája s podporou výkonu i znížením krvného tlaku. Vláknina a glutamín majú blahodarný vplyv na trávenie. Je známa aj svojimi antioxidačnými a protizápalovými vlastnosťami.


Zdroj: freepik.com

Čo obsahuje cvikla?

100 g čerstvej červenej repy obsahuje 43 kcal a 2,8 g vlákniny. Bohato zastúpené sú vitamíny skupiny B, betakarotén, vitamín C, draslík, vápnik, meď, železo, horčík, mangán a zinok. Nechýbajú zlúčeniny ako betaín, luteín a zeaxantín.

Keď to rozmeníme na drobné, cvikla je nízkokalorická potravina. Patrí do jedálneho lístka detí i dospelých. Z fytochemických zlúčenín stojí za zmienku betaín. Je to fytochemikália, ktorá znižuje úroveň homocysteínu v tele. Ten je toxickým metabolitom zodpovedných za kôrnatenie tepien a vznik srdcových ochorení.

Z B vitamínov je bohato zastúpená kyselina listová. 100-gramová porcia pokryje takmer 30 percent odporúčanej dennej dávky. Za zmienku stojí aj vitamín C. 100 g dodá telu až polovicu odporúčanej dennej dávky.


Zdroj foto: freepik.com

Top výhody červenej repy v kocke

  •  Má protirakovinové vlastnosti vďaka obsahu betacyanínu.
  •  Je zdrojom vlákniny, ktorá prospieva tráveniu a výborne zasýti.
  •  Vitamíny skupiny B sú potrebné pre správne fungovanie metabolizmu i nervovej sústavy. Predstavujú prevenciu vzniku úzkostí a depresie.
  •  Je výbornou potravinou aj pre tehotné ženy kvôli kyseline listovej, ktorá je prevenciou poškodenia plodu.
  •  Predstavuje prevenciu anémie, pretože je zdrojom železa.
  •  Vitamín C je dôležitý pre silnú obranyschopnosť a chráni bunky pred oxidačným stresom.
  •  Betakarotén, luteín a zeaxantín sú pokladom pre oči a prevenciou chorôb zraku.
  •  Draslík znižuje krvný tlak a je prevenciou kardiovaskulárnych ochorení.
  •  Zlepšuje výkon pri cvičení a hladinu energie. Za tento pozitívny účinok sú zodpovedné dusičnany. Toto zistenie je prospešné najmä pre športovcov.
  •  Cvikla patrí medzi top 10 antioxidačných druhov zeleniny, čiže disponuje významnými antioxidačnými a protizápalovými vlastnosťami.


Zdroj foto: freepik.com

Tipy, ako pripraviť cviklu chutne a zdravo

Cvikla sa dá pripraviť na rôzne spôsoby. To znamená, že vždy si ju môžete pripraviť originálne. Čo stojí za vyskúšanie?
    • Cviklu nakrájajte na kolieska, dochuťte soľou a bylinkami, pokvapkajte olivovým olejom a dajte upiecť.
    • Nastrúhanú čerstvú alebo varenú cviklu pridajte do zeleninových šalátov. Jej chuť výborne ladí s feta syrom.
    • Cvikla je vďačnou ingredienciou do smoothie. Keďže je tvrdšia, je potrebné mať kvalitný mixér.
    • Z cvikly sa pripravujú aj šťavy. Kvôli lepšej chuti sa kombinujú napríklad s jablkom.
    • Výborná je cvikla pečená v alobale. Cviklu očistite, nakrájajte na mesiačiky, pokvapkajte olivovým olejom, dochuťte bylinkami, osoľte a pridajte cesnak. Pečte dozlatista.
    • Chutné je aj cviklové pyré. Cviklu stačí uvariť, očistiť, nakrájať na menšie kocky a zmixovať.
Mirka