Je panela zdravšia ako biely cukor?
Mnohí označujú biely cukor za zabijak, a preto sa snažia nájsť alternatívu, ktorá je zdravšia. Veľa sa v tomto smere hovorí aj o panele. Je však zdravšia ako rafinovaný cukor a oplatí sa ju používať?
Panela je tradičné sladidlo využívané v oblastiach Strednej Ameriky, Mexika, ale aj Portugalska či Španielska. Ide vlastne o sušenú šťavu z cukrovej trstiny. Panela sa vyrába tradičným spôsobom a na prvý pohľad zaujme výraznou karamelovou farbou, nádhernou vôňou a príjemnou chuťou.
Panela môže mať aj iné názvy, ako rapadura, dulce alebo piloncillo. Kúpite ju aj u nás v obchodoch so zdravou výživou. Otázkou však zostáva, či je panela skutočne zdravšou alternatívou bieleho cukru, a či stojí za to do nej investovať.
Panela je nerafinovaný trstinový cukor vyrobený tradičným spôsobom
Bohužiaľ, etikety niektorých produktov môžu byť pre laika zavádzajúce. To platí aj pre panelu, ktorá môže na prvý pohľad pôsobiť, že je neporovnateľne zdravšia ako cukor. V skutočnosti však ide o nerafinovaný trstinový cukor, ktorý sa získava zo šťavy, extrahovanej zo stoniek cukrovej trstiny. Šťava sa potom tradičným spôsobom zahrieva pri vysokých teplotách, čím dochádza k odparovaniu vody. Vzniknutý sirup sa nechá ochladiť a následne získa drvením podobu cukru.
Ak sa na panelu pozriete z hľadiska chemického zloženia, tak zhruba 95 % tvorí sacharóza. Aj počet kalórií panely a bieleho cukru je rovnaký, sú to 4 kcal na 1 gram. Samotná melasa, ktorá je zdrojom živín, je v panele zastúpená iba na úrovni 2 – 5 %. Nuž a práve melasa predstavuje zásobáreň výživných látok, napríklad železa, vápnika, horčíka či vitamínov skupiny B. Môže obsahovať aj malé množstvo antioxidantov.
Problém panely je v tom, že obsah melasy je zanedbateľný, a tým pádom aj celkové zastúpenie výživných látok v panele. To znamená, že panela je o niečo zdravšia ako biely cukor, ale pre zdravie to má minimálny význam. Panela je teda podobne ako biely cukor prázdnym zdrojom kalórií.
Ak porovnáte nutričný obsah polievkovej lyžice kvalitnej trstinovej melasy a panely, tak na získanie živín z polievkovej lyžice melasy potrebujete skonzumovať až 20 lyžíc panely, čo je absolútne nezdravé.
Panela je skvelá na pečenie
Ak ste si mysleli, že vďaka panele nebudete musieť dávať pozor na denný príjem cukru, zrejme ste pocítili sklamanie. Avšak panela je skvelou prísadou na pečenie, pretože sladkým dobrotám dodá vynikajúcu chuť a vôňu. Príjemný karamelový podtón dodá aj káve či horúcej čokoláde. Na tento účel je tento cukor stvorený.
Ako sladiť zdravšie?
Panela je cukor. Podľa odporúčaní Svetovej zdravotníckej organizácie by človek nemal denne prijať viac ako 5 čajových lyžičiek cukru, samozrejme, vrátane toho skrytého. Ak chcete biely cukor nahradiť panelou, čo sa týka denného príjmu, platí to isté, čo pri bielom cukre a aj ostatných sladidlách.
Mimochodom, medzi zdravšie sladidlá s oveľa bohatším zastúpením výživných látok patria, napríklad med, trstinová melasa, javorový či čakankový sirup. Avšak aj tie je potrebné konzumovať s mierou v rámci zdravého, pestrého a vyváženého jedálnička.
Mirka