Je Halloween americký sviatok?

 

V našich končinách si 1. novembra pripomíname Sviatok všetkých svätých. 2. november je Pamiatkou zosnulých. Sviatky majú kresťanskú tradíciu a prvý november je na Slovensku nielen cirkevným, ale i štátnym sviatkom. Potichu navštevujeme cintoríny, zapaľujeme sviečky, spomíname si na našich zosnulých blízkych. Modlíme sa za to, aby ich duše putovali do neba. Či už uznávate Halloween alebo nie, nezaškodí zopár zaujímavých informácií.
Ako je to s Halloweenom? Halloween sa oslavuje v predvečer sviatku Všetkých svätých, teda 31. októbra. Medzi širokou verejnosťou je považovaný za typicky americký sviatok. Pravda je však trochu iná. Do Ameriky prišiel až v roku 1840 vďaka írskym prisťahovalcom, ktorí z Írska odišli kvôli ničivému hladomoru.
 
Halloween a írske zvyky
Halloween teda pochádza z Írska, kde predstavoval pre starých Keltov oslavu konca leta a začiatok zimných mesiacov. Podľa iných zdrojov bol Halloween slávnosťou končiaceho sa roka, teda 1. novembra oslavovali Kelti príchod nového roku.
 
Na Halloween sa Írsko prenesie o niekoľko storočí vzad. Ľudia zapaľujú ohne, deti sa prezliekajú do najrozličnejších kostýmov a putujú od jedného domu k druhému. Írsko je plné čarodejníc, záhadných škriatkov a hrôzostrašných strašidiel.
 
Zvyk pálenia ohňov je spojený s keltskými oslavami, ktoré sa konali v predkresťanských obdobiach. Sú známe pod menom Samhain. Kelti verili, že duše mŕtvych, ktorí zomreli za posledný rok, sa v tomto období vracajú medzi ľudí. Duše vracajúce sa medzi pospolitý ľud sa snažili o jediné – dostať sa do tela živého človeka. Kelti niečo takéto nemohli dopustiť a snažili sa všemožným spôsobom duchov odohnať – vyrezávali tekvice, obliekali sa do kostýmov, pálili ohne.
 
Vráťme sa však do súčasnosti a sláveniu Halloweenu v Írsku. Po „strašidelných“ návštevách rodiny spoločne so známymi súťažia. Snažia sa z jablka zaveseného na šnúrke odhryznúť čo najväčší kus. Pri hre majú zviazané oči šatkou.
 
Rodičia tradične pripravujú svojim deťom zábavku, ktorou je hľadanie sladkého pokladu, ktorým sú cukrovinky alebo koláčiky. Šikovné gazdinky pečú doma špeciálny koláč. Zaneprázdnené alebo menej zdatné kuchárky siahnu po koláči, ktorý sa predáva v obchodoch. V koláči býva ukrytý napríklad prsteň alebo mince. Minca symbolizuje úspešný rok, prsteň je náznakom obdobia plného šťastia a romantiky. Nesmieme zabudnúť na vyrezávané tekvice so sviečkou vo vnútri, ktoré k Halloweenu v Írsku neodmysliteľne patria. Tradičnou večerou sú varené zemiaky, kapusta a cibuľa.
 
V Spojených štátoch amerických sa Halloween oslavuje od 19. storočia. Ak ste sa doteraz domnievali, že Halloweeen je americkým výmyslom, mýlili ste sa. Halloween má svoje korene pevne zakotvené v Írsku. Musíte uznať, že írske halloweenské zvyky sú naozaj zaujímavé.
 
MIMI
Foto: flickr/Miala (Creative Commons License)