Je cestovanie vaša závislosť? Odtestujte sa

Počas posledných desať rokov sa do popredia dostal nový fenomén a svetový trend  - cestovanie. Pevne sa ukotvil v našej spoločnosti a získal svoje vedúce postavenie. Ľudia cestujú krížom – krážom po svete a vychutnávajú si neznáme krajiny a nové miesta. Kto by nemiloval cestovanie?

Pri cestovaní ľudia zažívajú atmosféru nových miest, spoznávajú nové ušľachtilé kultúry, ľudí, zvyky, tradície. V súčasnosti je cestovanie veľmi obľúbený trend, hobby, či dokonca môže sa stať aj závislosťou. Niektorí z nás sa doslova stali závislými od cestovania, nevedia si predstaviť byť mesiac doma, musia byť stále niekde na cestách. Zosumarizovali sme preto 10 bodov, podľa ktorých zistíte, či sa vás táto „príjemná závislosť“ týka.

    1. Nikdy  nedokážete povedať „ stop“. Stále máte v hlave miesta, kam sa najbližšie vybrať, aj keď ste práve dokončili svoju dovolenku. V myšlienkach ste už na inej dovolenke, lietate v oblakoch, kam sa vyberiete ďalej. Snívate s otvorenými očami.

    2. Na cestách sa cítite lepšie, ako doma. Doma sa necítite pohodlne, všetko sa na vás rúca.

    3. Míňate všetky peniaze na cestovanie a veci s tým spojené. A to nepretržite a bez plánovania. Slovo šetrenie nie je vaše obľúbené, taký stav nepoznáte.

    4. Na svoj instagram stále pridávate fotografie o navštívených  krajinách, dopĺňate ich citátmi o cestovaní.

    5. Nesedíte doma, ste dobrodruh telom aj dušou. Nebaví vás sedieť doma pri rodičoch či partneroch, stále musíte niekam cestovať.

    6. Nie ste usadený, nemáte manželku/ partnera/ dieťa, neviete si to momentálne predstaviť, pretože vás to láka inde.

    7. Na dovolenke sa cítite šťastný, nevnímate starosti, po dovolenke sa vraciate domov smutný a bez nálady, neviete, čo sa deje, ale cítite, že musíte urýchlene zase odísť preč. Aj si poplačete, keď vás nikto nevidí, a je vám smutno za inými krajinami.

    8. Radi spoznávate nové miesta, krajiny, kultúry, zvyky, ochutnávate nové jedlá. Nemáte zábrany takmer voči ničomu.

    9.  Máte veľmi veľa priateľov zo zahraničia, s ktorými ste stále v kontakte a komunikujete skvelou angličtinou prípadne iným jazykom.

    10. Riadite sa heslom: „Cestovať znamená žiť“.

 
Prečítajte si všetky body ešte raz. Ak väčšinu z nich spĺňate, potom ste závislý od cestovania. Žiadne obavy! Cestovanie je zmysluplná a správna činnosť, lepšia ako iné nepríjemné závislosti. Ale všetko v našom živote by malo byť v určitej rovnováhe a mali by sme triezvo rozmýšľať, kam sa vyberieme a tiež by sme mali zohľadňovať najmä finančnú stránku.

Natalie