Je biely cukor jed?

Biely cukor nemá vo svete zdravej výživy dobré meno. Dokonca ho niektorí extrémnejší odborníci považujú za tak nebezpečný pre ľudský organizmus, že by ho najradšej zatvorili do lekární a dávali len na predpis.
 
To, že cukor vo všeobecnosti škodí zubom, je nám známe. Málokto však vie, že cukor je zlodejom vitamínu B1, že výrazne ochromuje črevnú peristaltiku a že nadmieru zaťažuje imunitný systém a veľakrát stojí za únavou, ktorú pociťujeme. Dokonca niektoré štúdie tvrdia, že má neblahý dopad aj na intelekt a na správanie.
 
Cukor naoko život osladzuje, avšak náš organizmus v skutočnosti príliš prekysľuje. Varovný prst sa preto dvíha z viacerých odborných kruhov, aby sme sa naučili s cukrom opatrne zaobchádzať. V opačnom prípade nám hrozí celý rad ochorení, častý pocit únavy, ale aj permanentne zaťažený imunitný systém.
 
Prírodný cukor z cukrovej trstiny je na tom podstatne lepšie ako náš biely cukor. Obsahuje vysoký podiel minerálnych látok a vitamínov, ako aj životne dôležitých stopových prvkov. Repný cukor, ktorý sa používa u nás oveľa viac, stratil všetku pridanú hodnotu rafinovaním a bielením.
 
Pre cukor celkovo platí, že v jeho prípade „opatrnosti nikdy nie je dosti“.
 
 
AG