Jarné pečenie pre celú rodinu

Jar je tu a s ňou slniečko, pekné počasie a dobrá nálada. Tú si nenechajte pokaziť aktuálnym dianím v súvislosti s bezpečnostnou situáciou a užite si veselý deň a jarné sviatky, prevoňané čerstvo upečenými pochúťkami. V kuchyni vám môže asistovať celá rodina, preto dobre rozdeľte úlohy a užite si spoločne strávený čas.

Focacciový macko

Skúste si tento rok na jar upiecť aj niečo kreatívnejšie, ako je baranček či veľkonočný zajačik. Slaný focacciový Zlatý macko poteší nielen deti, ale aj dospelých. Máte len klasické formy? Nevadí, nevešajte hlavu a aj tak sa do receptu pustite, stojí totiž za to. Na jeho prípravu stačia základné suroviny, doplnené o paradajky, parmezán a čerstvú bazalku. Už cítite, ako táto talianska delikatesa krásne vonia?

Ingrediencie:
    • 5 g čerstvého droždia
    • 75 ml vlažnej vody
    • štipka cukru
    • 125 g múky
    • 4 polievkové lyžice olivového oleja (samostatne)
    • 3 štipky soli
    • hrubá morská soľ
    • 2 paradajky
    • 1 hrsť bazalkových lístkov
    • 1 strúčik cesnaku
    • 1 polievková lyžica strúhaného parmezánu
    • soľ a čierne korenie


Postup:

1. V miske zmiešajte droždie s vlažnou vodou a štipkou cukru, až kým sa nerozpustí. Pridajte múku a prikryté cesto nechajte 10 minút odpočívať.
2. Potom pridajte jednu lyžicu olivového oleja a soľ a rukami spracujte na hladké cesta. To potom prikryte a nechajte ho na teplom mieste približne 1 hodinu kysnúť.
3. Predhrejte rúru na 220 °C na hornom a spodnom ohreve. Vymastite Haribo formu Zlatého macka tenkou vrstvou olivového oleja a vysypte trochou morskej soli.
4. Znovu cesto dobre prepracujte, dajte ho do formy a dobre ho vtlačte dovnútra. Cesto nechajte ešte raz 10 minút kysnúť. Potom prstami vytlačte do cesta malé priehlbinky, pokvapkajte povrch olivovým olejom a posypte ho morskou soľou. Formu vložte do rúry a pečte focacciového macka 25 minút.
5. Medzitým umyte paradajky, rozštvrťte ich, odstráňte zvyšky stopiek a pokrájajte na malé kúsky. Opláchnite bazalku, vytraste z nej vodu dosucha a nahrubo ju natrhajte. Strúčik cesnaku olúpte a rozdrvte ho najemno. To všetko zmiešajte v miske s parmezánom a 2 polievkovými lyžicami olivového oleja. Okoreňte podľa chuti soľou a čiernym korením.
6. Ešte teplého focacciového macka vyberte z formy a servírujte ho s paradajkovo-bazalkovou salsou

Ovocný cheesecake

Aká by to bola jar bez sladkých dobrôt? Vyskúšajte recept na malinovo-černicový cheesecake. O tom, že chutí naozaj skvele, svedčí aj fakt, že tento recept sa minulý rok dostal až do veľkého finále rodinnej súťaže Haribo Malý cukrár. Vyskúšajte ho teraz aj vy a pochuťte si na sviežom ovocnom dezerte s cukríkmi HARIBO Berries.

Ingrediencie:

Na základ:
    • 150 g sušienok (podľa vlastného výberu)
    • 70 g masla
    • 10 g trstinového cukru

Na krém:
    • 200 g syra ricotta
    • 150 g gréckeho plnotučného jogurtu
    • 100 g smotany na šľahanie 33 %
    • 75 g práškového cukru
    • 1/2 vanilkového struku
    • 1 balenie cukríkov HARIBO Berries

Na ovocné želé:
    • 250 g ovocia (maliny a černice)
    • 30 g cukru
    • 10 g želatíny v plátkoch

Postup

1. Najskôr si pripravte základ. Sušienky a cukor rozmixujte na jemnú strúhanku, do ktorej pridajte zmäknuté maslo a premiešajte. Zmesou naplňte formičky a prstami stlačte. Formičky dajte na 30 minút do chladničky, aby základ pekne stuhol.
2. V miske zmiešajte ricottu, jogurt, vanilku a väčšiu polovicu cukru a dobre premiešajte alebo našľahajte. Želatínu pripravte podľa návodu na obale, pridajte ju do krému a premiešajte. Smotanu a zvyšný cukor vyšľahajte do polotuha a taktiež pridajte do krému. Hotový krém navrstvite na základ zo sušienok až po 1 cm pod okraj formičky. Na vrch krému k okrajom naaranžujte cukríky Haribo a jemne pritlačte. Prikryte fóliou a dajte do chladničky aspoň na dve hodiny.
3. Teraz si pripravte ovocné želé. Želatínu namočte do studenej vody. Ovocie s cukrom dajte variť. Hneď, ako zmäkne a pustí šťavu, rozmixujte ho tyčovým mixérom a zmes prepasírujte, aby ste sa zbavili zrniečok. Potom pridajte želatínu. Vlažné ovocné želé nalejte na krém a opäť dajte do chladničky stuhnúť. Nakoniec ozdobte podľa vlastnej fantázie.

Dobrú chuť!