Jarné krupoto s medvedím cesnakom a žihľavou
• 500 ml zeleninového vývaru alebo vody
• 100 g krúp
• 10 ml olivového oleja + 1 lyžica masla
• 1 šalotka nakrájaná nadrobno
• 1 strúčik cesnaku
• 1 dl bieleho suchého vína
• šťava z 1 citrónu
• 1 lyžica mascarpone
Pesto:
• 150 ml olivového oleja
• 30 g parmezánu, pecorina a pod.
• 30 g mladých žihľavových listov
• 30 g listov medvedieho cesnaku
• soľ
• čierne korenie
Postup:
Na masle a olivovom oleji nechajte zosklovatieť šalotku, pridajte nasekaný cesnak a všetko premiešajte. Pridajte krúpy, restujte cca 1 minútu, prilejte víno, premiešajte a po chvíľke prilejte vývar. Varte zľahka za občasného premiešania asi 30 minút (al dente). Krúpy absorbujú všetku tekutinu. Medzitým si pripravte pesto alebo podľa chuti pridajte už hotové (pozri základný recept na pesto z medvedieho cesnaku). Očistené listy mladej žihľavy a medvedieho cesnaku vložte do mixéru. Pridajte syr, časť oleja a všetko nahrubo rozmixujte, prilejte zvyšný olej, osoľte, okoreňte a ešte raz krátko rozmixujte, čím vznikne pesto. Pridajte ho ku krúpam spolu s mascarpone a dôkladne premiešajte. Dochuťte citrónovou šťavou, soľou a korením podľa chuti.
Zdroj foto: TESCOMA