Jarná polievka

olivový olej
maslo
mladá mrkvička (1 zväzok)
čerstvý hrášok (asi 1/2 kg)
cibuľa
celé čierne korenie
soľ
ligurček (nemusí byť)
1PL hladkej múky
Halušky:
1 vajce
polohrubá múka

Na oleji a masle speníme nadrobno nakrájanú cibuľku, postupne pridáme na kocky nakrájanú mrkvu a hrášok. Podusíme, zalejeme vodou alebo vývarom, povaríme. Pridáme korenie a soľ.
V miske si varechou alebo vidličkou uhnetieme redšie cesto z polohrubej múky a vajíčka. Podľa potreby riedime vodou, osolíme. Do takmer hotovej polievky dáme ešte povariť halušky. Do misky, v ktorej sme robili halušky a zostali tam zvyšky cesta, pridáme trocha vody, zmiešame so zvyšným cestom a vylejeme do polievky na zahustenie.