Jar je ideálna na pobyt v prírode. Aké má pozitíva?

Jar v mnohých z nás prebúdza chuť niečo zmeniť, byť aktívnejší, štíhlejší či zdravší. Ak ste ešte neprišli na to, čo vás pozitívne nakopne s príchodom jarných dní, zájdite pravidelne do prírody. Benefity prechádzky v zajatí zelene budete cítiť ešte minimálne 7 hodín po nej.

Žijeme v náročných časoch. Niekedy strácajú optimizmus aj tí najväčší optimisti. Avšak nadávanie, utápanie sa v ľútosti alebo hneve, zmenu neprinesie.

Hľadáte spôsob, ako lepšie zvládať stres, posilniť vašu prirodzenú imunitu, či zhodiť prebytočné kilá, ktorý je dostupný pre všetkých? Choďte do prírody tak často, ako sa len dá. Čo prináša prechádzka v prírode?

Nabije vás energiou

Pobyt v prírode je účinnou zbraňou proti únave a nedostatku energie. Prechádzka lesom zvýši vašu energetickú hladinu v dôsledku dýchania čerstvého vzduchu a prírodnému prostrediu. Neváhajte sa počas chôdze zastaviť, zavrieť oči, zhlboka dýchať a počúvať zvuky lesa.

Znižuje úroveň stresu a zlepšuje náladu

Človek patrí k prírode. Každé spojenie s ňou je aj o znížení hladiny stresových hormónov, ako je napríklad kortizol, znížení tepovej frekvencie a krvného tlaku. Existujú vedecké štúdie, podľa ktorých pohyb a ticho v prírode môžu pomôcť lepšie zvládať príznaky miernej až stredne ťažkej depresie. Prečo je to tak?

Stromy vylučujú fytoncídy.  Môžeme ich označiť za prírodné antibiotiká. Ich úlohou je ochrániť rastliny pred škodcami. Priaznivé účinky v tomto smere takisto potvrdili viaceré štúdie. Pod jednu z nich sa podpísali japonskí vedci. V rámci jedného pokusu bolo 6 ľudí poslaných do lesa, zvyšných 6 do mesta. Na druhý deň to urobili presne opačne kvôli krížovej kontrole. Vedci hodnotili úroveň kortizolu zo slinných žliaz, krvný tlak, pulzovú frekvenciu a variabilitu srdcovej frekvencie. Tí, ktorí boli v lese, mali oveľa „zdravšie“ výsledky.

Pomáha získať nadhľad nad problémami

Problémy by sme nemali riešiť s horúcou hlavou. Potrebný nadhľad pomôže získať pokojná prechádzka v lese. Keď budete mať najbližšie pocit, že sa vám všetko sype na hlavu, vyskúšajte to.

Je zadarmo

Ak sa zvyknete vyhovárať, že do fitnescentra ísť nemôžete, lebo je to drahé, pre prechádzky v prírode to neplatí. Stačí použiť nohy a ísť.

Podporuje koncentráciu

Podľa jednej zo štúdií, ktorá bola vykonaná na deťoch s ADHD, 20-minútový pobyt v prírode preukázal výrazné zlepšenie koncentrácie. Podľa ďalšej mali študenti opakovať postupnosť čísel spamäti. Tí, ktorí si dopriali 20-minútovú prechádzku v prírode, to zvládli presnejšie ako tí, čo tak neučinili.

Mirka