Janka Hospodárová: Zbožňujem, keď sa na Vianoce všetko stíši

Janku Hospodárovú vnímame od začiatku ako stálicu televízie Markíza. Začínala v Cestovinách, neskôr v Teleráne a teraz je neodmysliteľnou súčasťou Športových novín. Svoju prácu miluje, ale tvrdí, že ju nechce robiť navždy. Je večnou optimistkou, striktnou vegetariánkou a miluje Vianoce. Ako ich trávi, nám prezradila v našom vianočnom rozhovore.  

 

 


V Markíze pôsobíte pekných pár rokov, prešli ste mnohými reláciami, ktorá osoba je vám z kolegov najbližšia?
Ťažko povedať, kto je mi najbližší.  Na začiatku to bol určite Mário Klein. V súčasnosti vždy rada vidím Mariannu Ďurianovú, Lenku Šoóšovú, Paliho Bruchalu, Matúša Krutého, ale aj ďalších kamarátov a kolegov, ktorí nepracujú pred kamerou. Vďaka Markíze som spoznala aj takmer všetkých svojich priateľov.

 

 

Moderovať Teleráno a Športové noviny je iste veľký rozdiel, už len pracovná doba sa výrazne zmenila. Na zmenu budíčka ste si asi rýchlo zvykli, však?
Ranné vstávanie mi veru vôbec nechýba. Budíček o štvrtej ráno by nechýbal asi nikomu. Moderovať Teleráno a Športové noviny je výrazný rozdiel. Teleráno bolo príjemné a uvoľnené, žiadne brepty v ňom veľmi nevyčnievali, tak ako keď stojím sama pred kamerou a čítam text v rýchlom tempe v Športových novinách. Čítať z čítačky nie je až také jednoduché, ako sa môže zdať, častokrát ľudia zvyknú moderátorov spravodajstiev podceňovať.  Navyše v tomto prípade nie som len moderátorka. Do práce chodím na 14. hodinu a spolupoddieľam sa na príprave správ, teda textov, ktoré čítam. Musela som sa naučiť strihať reportáže, čo ma veľmi teší, lebo rada sa niekam posúvam.

Cítite vianočnú atmosféru aj v práci? Ako to vyzerá v Markíze?
Veľmi rada na Vianoce pracujem, pretože  aj v Markíze je iná- sviatočnejšia atmosféra. Myslím, že budem pracovať aj tieto Vianoce. Agentúry, z ktorých pri tvorbe šotov čerpáme, posielajú vianočne ladené témy. A aj my vyrábame na Vianoce reportáže, ktoré s touto tému súvisia. Je to pekné a príjemné. Veď aj športové „stars“ prežívajú Vianoce, a tak sa o ne radi podelia aj s divákmi. Mám rada, keď sa na Vianoce všetko stíši.

Máte vo svojej pamäti Vianoce, ktoré boli pre vás niečím výnimočné?
Určite tie detské… Mali sme počas nich pekné zvyky. Napríklad som milovala, keď nás oco zobral pred štedrou večerou na prechádzku. Navyše, keď som bola malá ja, väčšina Vianoc bola naozaj bielych, krásne zasnežených. Vianoce pre mňa už neboli také pekné, keď sa rodičia rozviedli...

Kde a s kým trávite štedrý večer?
Vianoce vždy s mamou :-) Nebolo by odo mňa pekné, nechať ju na Vianoce samu.

Keďže ste vegetariánka ako teda vyzerá vaše vianočné menu? Máte na stole niečo špeciálne?
Nie je to až také zložité, mama mi uvarí kapustnicu bez mäsa a klobásy, aj so slivkami a sušenými hríbmi chutí výborne :-) Zemiakový šalát si veľmi rada dám, no a kapra vymením za sójový steak. Možno mnohí krútia hlavou, ale verte, je to veľmi chutné a mám aspoň čisté svedomie, že sa kvôli  mne ryby v malých kadiach supermarketov netesnia a nečakajú na istú smrť.

Dodržiavate doma aj pravé vianočné tradície ako napríklad oplátky, med, cestnak?
Áno, oplátka, med a cesnak sú vždy. Ale veľmi to s tradíciami nepreháňame, moji rodičia pochádzajú z mesta, a tak škoda, že som nikdy nezažila originálnejšie Vianoce v zmysle tradícií. Nikdy sme neliali olovo, ani nerozdeľovali jabĺčko.

Nelákalo Vás niekedy zažiť Vianoce inde ako v zime a snehu?
Veľmi dlho som túžila zažiť Vianoce v teple. Vyšlo mi to, pred štyrmi rokmi som sa na Štedrý deň kúpala v Indickom oceáne. Bolo to skvelé, Thajci všetkým hosťom pripravili prekrásny večierok a dedo mráz rozdával deťom darčeky. Krásny zážitok, ale najkrajšie sú aj tak tie biele :-)

A posledná otázka, máte už nakúpené vianočné darčeky? Alebo ste proste typ, čo si necháva všetko spojené s Vianocami na poslednú chvíľu?
Ide aj o to, v akom stave je moj účet v banke  :-)  Ak v slušnom, rada nakupujem darčeky o čosi skôr.  Nedávno som  zachytila krásne vianočné reklamy v telke a povedala som si, že keď raz budem bohatá, doprajem si na  Vianoce všetko, po čom mi srdce zapiští. A celý byt  vyzdobím od podlahy až po strop.:-)  

Autor: Janka Radimáková

Foto:  archív Janka Hospodárová