Jahody skvelo chutia a sú pokladom pre zdravie
Jedným zo znakov prichádzajúceho leta je objavenie sa voňavých jahôd v našich záhradách. Ich chuť je nezameniteľná, príjemná a osviežujúca. Nie nadarmo sa vraví, že sú jedným z najzdravších druhov ovocia na svete. Napadlo by vám, že sa dajú použiť všetky časti jahody?
Charakteristicky sfarbené a tvarované plody, ktorých červený povrch je posiaty drobnými semienkami, obsahujú množstvo vitamínov a fytonutrientov. Na celom svete existuje takmer 600 odrôd. Konzumujú sa už približne 2000 rokov. Ich pôsobenie na náš organizmus, či už zvonka alebo zvnútra, má obzvlášť blahodarný účinok.
Kráľovná medzi ovocím
Vďaka veľmi vysokému obsahu antioxidantov sú jahody skutočným „superovocím“, ktoré by sa malo konzumovať pravidelne. Zlúčeniny v nich, nielen že pomáhajú predchádzať niektorým chorobám, ale aj spomaľujú starnutie. Navyše je pomerne jednoduché konzumovať jahody v množstve potrebnom pre pozitívne účinky na zdravie, a to 20 až 25 dkg denne.
Bohužiaľ, jahody patria medzi ovocie, ktoré sa veľmi rýchlo kazí. Trvá len 2 až 3 dni, kým sa v nich začnú rozkladať užitočné živiny, preto je najlepšie ich zbierať bezprostredne pred ich prípravou, alebo konzumáciou.
Jahody po zbere nedozrievajú, preto sa neoplatí kupovať ovocie veľmi bledej, žltkastej alebo zelenkavej farby. Rôzne spôsoby prípravy, ako pečenie alebo varenie v pare, výrazne znižujú množstvo prospešných zlúčenín v jahodách, preto je najlepšie jesť ich surové a dôkladne umyté.
Zdroj: pixabay.com
Aké sú výhody konzumácie jahôd?
Jahody sú obzvlášť dobrým zdrojom vitamínu C. V tomto smere hravo prekonávajú aj citrusové plody, keďže 100 g jahôd obsahuje až 60 mg vitamínu C. Priaznivé účinky nie sú spôsobené iba vysokým množstvom tohto vitamínu, ale aj množstvom antioxidantov, flavonoidov, tanínov a ďalších fytonutrientov, ktoré obsahujú.
Všetky tieto živiny, môžu pomôcť nášmu imunitnému systému správne fungovať a pôsobiť protizápalovo. Vďaka týmto vlastnostiam, môže pravidelná konzumácia jahôd chrániť naše bunky pred poškodením a výrazne znížiť riziko vzniku závažných a chronických ochorení, ako napríklad:
- Rakovina – vďaka vysokému obsahu antioxidantov, vychytávajúcich voľné radikály, znižuje riziko vzniku rakoviny prsníka, krčka maternice, hrubého čreva a pažeráka.
- Srdcovo-cievne ochorenia – keďže okrem obsahu draslíka a horčíka majú jahody aj vysoký obsah vitamínov E a C, znižujú hladinu cholesterolu a vysoký krvný tlak. Zabraňujú tak trombóze a zužovaniu ciev, a následne aj vzniku infarktu.
- Zápalové ochorenia – zinok s vitamínom C v jahodách pomáha nášmu imunitnému systému bojovať proti vírusom a baktériám.
- Cukrovka – konzumácia jahôd zabezpečí normalizáciu hladiny cukru v krvi a zabraňuje náhlym výkyvom hladiny cukru v krvi.
- Tráviace ťažkosti – vďaka obsahu mangánu, medi, jódu draselného, kyseliny listovej a vysokému obsahu vlákniny (2 g vlákniny v 100 g jahôd) môžu prispieť k správnemu tráveniu a predchádzať zápche.
- Vývojové poruchy – vysoký obsah folátov, kyseliny listovej a jódu, môže prispieť k zdravému vývoju plodu a znížiť riziko niektorých závažných vývojových porúch.
- Kognitívne poruchy – počas pokusov na zvieratách sa tiež zistilo, že jahody majú obzvlášť dobrý vplyv na oblasti mozgu, ktoré sú zodpovedné za pamäť a vybavovanie informácií.
- Pre svoj čistiaci účinok slúži ako surovina pre viaceré detoxikačné kúry, keďže stimuluje krvný obeh.
Okrem toho, že jahody sú nadmieru zdravé, prinášajú aj pocit sýtosti, preto sú jedným z obľúbených ovocí používaných pri diétach. Navyše sú nízkokalorické, keďže 100 g jahôd obsahuje iba 35 kalórií. Obsahujú 95 % vody, takže poslúžia aj ako prostriedok na uhasenie smädu.
Aj na vonkajšie použitie
Zdroj: pixabay.com
- Extrakt z koreňa jahody pôsobí hemostaticky a močopudne, odvar z neho lieči aj hnačku.
- Črevnú infekciu možno liečiť čajom z jahodových listov, ale odporúča sa aj pri ekzémoch a anémii. Možno ho použiť aj na popáleniny.
- Čaj z listov má tiež krv prečisťujúci a baktericídny účinok, preto ho možno odporučiť aj na problematickú pleť.
- Z jahôd sa dajú pripraviť aj obklady na tvár – samostatne alebo v zmesi s hnedým cukrom na vytvorenie jemného peelingu pokožky. Ak je vaša pokožka mastná, je vhodné zmiešať ju s jogurtom. Ak je suchá, tak so smotanou. Po 15 minútach si všimnete, že vaša pokožka bude čistá a napnutá.
- Dužinu vyrobenú z ovocia môžete použiť aj na bielenie zubov, ak ju necháte na zuboch 5 minút aspoň raz týždenne.
-m-