Jahodová snehová torta
Vystačí na: asi 16 porcií
Doba prípravy: asi 40 minút
Doba pečenia: asi 20 minút (1 forma)
Prísady:
Na cesto:
3 žĺtky
75 g cukru
štipka soli
1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
75 g zmäknutého masla alebo margarínu
100 g hladkej múky
½ KL Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker
Na sneh:
3 bielky
125 g cukru
100 g mandľových plátkov
Na náplň:
500 g čerstvých jahôd
1 balíček Tortového želé červeného Dr.Oetker
200 ml vody
2 zarovnané PL cukru
400 ml smotany na šľahanie
2 balíčky Smeta-fixu Dr.Oetker
1 balíček Vanilkového cukru Dr.Oetker
Ešte potrebujeme:
2 tortové formy (Ø 26 cm)
elektrický ručný šľahač
Príprava:
1. Na prípravu cesta v mise vyšľaháme žĺtky s cukrom, soľou, vanilínovým cukrom a maslom alebo margarínom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do peny. Pridáme múku zmiešanú s kypriacim práškom a vyšľaháme dohladka. Cesto rozdelíme do dvoch vymastených a múkou vysypaných foriem a uhladíme.
2. V mise vyšľaháme z bielkov a cukru tuhý sneh. Sneh rozdelíme na cesto do oboch foriem a uhladíme. Posypeme mandľovými plátkami. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3
Doba pečenia: asi 20 minút (1 forma)
3. Korpusy necháme vychladnúť. Potom ich uvoľníme z formy. Jeden položíme na podnos a druhý ostrým nožom nakrájame na 16 častí.
4. Na prípravu náplne jahody umyjeme a 8 väčších jahôd odložíme stranou. Zvyšok jahôd nakrájame na menšie kúsky. Tortové želé pripravíme podľa návodu na obale, ale len s 200 ml vody a 2 PL cukru. Do želé vmiešame nakrájané jahody a necháme vychladnúť.
5. Smotanu so Smeta-fixom a vanilkovým cukrom vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha.
6. Na korpus nanesieme želé s jahodami. Na povrch nanesieme šľahačku a uhladíme. Odložené jahody rozkrojíme a poukladáme po celom obvode na šľahačku. Nakrájaný korpus naukladáme na povrch torty v tvare vejára a až do podávania odložíme do chladničky. Pred podávaním môžeme tortu posypať práškovým cukrom.