Jablkový závin štrúdľa
1/4 kg hladkej muky, zltok, lyzica octu, voda, sol Plnka: 1 kg jablk, 150 g cukru, 100 g struhanky, 50 g tuku, 10 g praskoveho cukru, postruhana citronova kora, skorica
Do preosiatej muky dame sol, ocot, zltok a tolko vody, aby vzniklo polotuhe cesto, ktore dobre vypracujeme, az kym sa v nom netvoria bublinky. Cesto rozdelime na 2 rovnake bochniky, polozime ich na pomucenu dosku, potrieme rozpustenym tukom, pikryjeme teplou rajnicou a nechame stat asi 1/4 - 1/2 hodiny. Na velky stol rozprestrieme cisty obrus, posypeme ho mukou a bochnik na nom po dlzke roztiahneme. Potom cesto vytahujeme do sirky po celom stole. Vytiahnute cesto nechame 3 minuty obschnut. Posypeme ho prazenou struhankou, asi do 2/3 pokladieme nan ocistene jablka pokrajane nadrobno, posypeme cukrom, skoricou a citronovou korou, pokvapkame rozpustenym tukom a zavinujeme tak, ze dvihame obrus na jednej strane. Zavin dame na pomasteny plech, pokvapkame tukom a pecieme. Upeceny pokrajame a posypeme cukrom.