Jablkovo- tvarohová žemľovka
Potrebujeme:
10 rožkov (môžu byť aj celozrnné) alebo 1 veľká vianočka
1 liter mlieka
2 PL (hnedého) cukru
500 g tvarohu
3 vajcia
5 veľkých jabĺk
škorica
vanilkový cukor
maslo
Postup:
Mlieko s cukrom zohrejeme a namáčame doň rožky nakrájané na kolieska. Pekáč vymastíme maslom. Kolieska po jednom namáčame do mlieka a ukladáme vedľa seba do pekáča. Keď je prvá vrstva hotová, posypeme ju nastrúhanými jablkami a osladíme škoricovým cukrom. Na ne uložíme druhú vrstvu rožkov namočených v mlieku.
Tvaroh rozmiešame s cukrom, žĺtkami a asi 150 ml mlieka. Tvarohovú zmes rozotrieme na rožky. Na tvarohovú vrstvu dáme opäť vrstvu rohlíkov a na ne vrstvu jabĺk. Prykryjeme poslednou vrstvou namočených rohlíkov. Navrch poukladáme plátky masla. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 °C asi 40 minút.
Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a vmiešame doň vanilkový cukor. Po 40-tich minútach navrstvíme sneh na žemľovku a zapekáme ešte 20 minút, kým sneh nezozlatne.