Jablkovo - orechový koláč
Potrebujeme:
1 šálka práškového cukru (nemusí byť celá)
2 vajíčka
1⁄2 šálky zmäknutého masla (asi 100 gramov)
1 1⁄4 šálka hladkej múky
1 čajová lyžička sódy bikarbóny
1 vanilkový cukor
1 čajová lyžička škorice (škoricový cukor)
1 1⁄2 šálky nastrúhaných jablk (cca 3 jablká)
1⁄2 šálky nasekaných orechov
Postup:
Maslo s cukrom vyšľaháme do peny. Po jednom prišľaháme vajíčka, mali by mať izbovú teplotu. V miske vymiešame múku, štipku soli, sódu bicarbonu a škoricu a zľahka primiešame k vyšľahanej hmote. Jablká očistíme, zbavíme jadierok a nastrúhame. Na záver primiešame k cestu jablká a zomleté lebo nasekané orechy. Rozotrieme ho do vymastenej a múkou vysypanej formy a pečieme vo vyhriatej rúre cca pri 170°C.
Hotový koláč môžeme posypať práškovým cukrom, alebo poliať resp. pofŕkať čokoládovou polevou. Podávať môžeme aj so šľahačkou