Jablko, jabĺčko - zdravie, ktoré chutí

Deň jablka, Svetový deň jablka, Medzinárodný deň jablka... a rôzne ďalšie slovné spojenia, ktoré sa viažu na mesiac október a na podporu zdravia v súvislosti s konzumáciou jabĺk. Slovo jablko sa vyskytuje aj v iných   súvislostiach, napríklad „jablko sváru, jablko, poznania, Adamovo jablko, či Paridovo jablko.

V súvislosti so zdravím nás určite zaujme aj ďalšia myšlienka:
„Nájdete stratený raj, keď si dáte aspoň jedno jablko denne.“ Nech je to akokoľvek, jablko je určite dôležitou súčasťou našej výživy.

Ľudia, ktorí veľa pamätajú, nedajú na jabĺčka dopustiť. Hovorí sa, že majú významný detoxikačný a regeneračný vplyv na náš organizmus. Ak ich pravidelne konzumujeme stávajú sa našim „starostlivým lekárom.“

Jablko je považované aj symbolom krásy, najmä pre jeho vynikajúce omladzovacie účinky. Ideálny prostriedok proti starnutiu. I keď vieme, aké sú jablká zdravé, neraz uprednostníme exotické ovocie, ktoré nám často prináša rôzne alergie. A pritom ovocie, ktoré rastie v našich zemepisných šírkach, je pre nás určite najvhodnejšie, najlepšie.
Možno aj vy máte priateľku, či kolegyňu, ktorá dodržuje zásadu „jedno jablko denne.“ A je relatívne zdravá a štíhla. Radosť pozerať, s akou neobyčajnou chuťou sa títo ľudia zahryznú do jabĺčka. Pravda, nikdy ich nešúpu, lebo vedia, že veľa výživných látok sa nachádza práve pod šupkou.

Zdravie, ktoré chutí
Dnes máme k dispozícii nesmierne množstvo informácii o tom, aké je jablko dôležité pre naše zdravie. Obsahuje až trinásť rozličných vitamínov: A, B1, B2, B6, B12, C, E, K, kyselinu pantoténovú, niacín, biotín, kyselinu listovú a cholín, ktorých prevažná časť sa nachádza práve v šupke alebo priamo pod ňou. Jablko podporuje trávenie, chráni pred infarktom, vhodné je pre diabetikov, ale tiež ho ocenia ľudia, ktorí mávajú bolesti kĺbov.

Iste, pre zdravie má najväčší význam konzumácia čerstvých jabĺk. Ale výborne sa hodia aj na prípravu kompótov a chutných jablkových koláčov. Vhodné sú do zeleninových a ovocných šalátov, ale aj do jedál z mäsa.

Pamätajte, že jablko je jeden z najstarších darov prírody, ktorý pozitívne pôsobí na naše zdravie. Preto denne siahnite po sladkom, voňavom a šťavnatom jabĺčku, nielen v októbri. Ak sa tak rozhodnete, vitajte a cíťte sa zdravo!

Autor: Anina