Jablko bohýň

Aj keď časy, keď babky posielali svojich vnukov pre grenadínu, nie sú veľmi vzdialené, ťažko si dnešné dieťa pri tomto slove predstaví malinovku z priesvitných červenkastých obalov semien granátového jablka (Punica granatum).
Granátové jablko začali Arabi vysádzať v Španielsku niekedy okolo roku 700 a krátko po tom si Francúzi po skvasení šťavy tohto plodu pochutnávali na vynikajúcom víne a punči. O tom, že táto čudná rastlina, príbuzná myrte, sa rýchlo preslávila, svedčí Granada, ktorej mestský znak nesie granátové jablko. Ale už dávno ho poznalo Stredomorie, Féničania a samozrejme, Gréci. Tí ho považovali (pravdepodobne pre množstvo semien) za symbol plodnosti, zasvätený Afrodite, a plody hádzali do novomanželov. Dokonca aj Paris vraj stál pred bohyňami s granátovým jablkom v ruke. Rimania si tieto jablká vozili zo severnej Afriky, z Kartága, a prezývali ich „púnske".

Niet divu, že granátové jablko, botanicky granatina, je častým dekoračným motívom predmetov dennej spotreby. Na orientálnych maľbách nechýba takmer pri žiadnej hostine. Tento krík s lesklými listami, dorastajúci aj do výšky vyše päť metrov, je rozšírený po celom Stredomorí, v Azerbajdžane, v Strednej Ázii až k Himalájam, v Libanone, v severnej Afrike, na juhu Spojených štátov amerických a miestami aj v Južnej Amerike. Ľudia sa však nezaujímali len o jeho chutné plody, zapáčil sa im aj po estetickej stránke. Pre jeho tŕnisté štvorhranné konáriky, ozdobené širokými listami, ako aj pre veľké kvety zvonovitého tvaru.

Granátové jablko už dnes nepatrí medzi plody, ktoré sú u nás nedostupné a ktoré poznáme len z rozprávok. Jeho vzhľad pripomína tvarom a veľkosťou pomaranč, farba je v plnej zrelosti žltá až hnedastá. Pri rozkrojení uvidíte dužinu, ktorá má dve časti s mnohými semenami. Krásne jadrá chutia veľmi príjemne, trocha ako ríbezle. Obsahujú asi 80 percent vody, 12 percent cukru, 3 percentá kyselín, najmä limonovej, rovnako tuku, 1,5 percenta bielkovín a 0,5 percenta minerálnych látok.

Granátové jablká sa zberajú v septembri až novembri a môžu sa veľmi dlho skladovať. Pri optimálnej teplote okolo 0° C a vlhkosti 80 - 90 percent vydržia aj pol roka.

Hlavné využitie granátových jabĺk je pri príprave grenadíny, ktorá má svoju príjemnú sladkokyslú chuť. Šťava sa ďalej výborne hodí do želé, do ovocných nápojov, na aromatizovanie kompótovaného či inak zaváraného ovocia a na farbenie sladkých vín. Kôra sa využíva vo farmaceutickom priemysle, rovnako ako jeho kvety či suchá kôra z jabĺk. Z kilogramu plodov sa získa asi 600 gramov šťavy.