Jablká: čo ste o nich možno netušili?

Jablká patria k najbežnejším druhom ovocia v našich končinách. Existuje veľa odrôd tohto ovocia a každá z nich sa vyznačuje trochu odlišnou farbou, chuťou či dužinou. Všeobecne však o jablkách možno bezpochyby povedať, že majú množstvo benefitov pre naše zdravie.

Čo nájdeme v jablku?

V 100 gramoch jablka sa nachádza približne:

  • 63 kalórií
  • 0,37 g bielkovín
  • 12,95 g sacharidov
  • 0,4 g tukov
  • 3,14 g vlákniny

Jablká sú tiež bohaté na vodu, tá predstavuje asi 85 g obsahu dužiny.

Okrem týchto základných zložiek sú jablká zásobárňou vitamínov a minerálov. Medzi najbohatšie zastúpené patria hlavne vitamín C a minerály ako draslík, horčík, vápnik, železo, fosfor a mangán. Taktiež obsahujú antioxidanty ako vitamín E a polyfenoly. Veľa prospešných látok sa nachádza v šupke alebo tesne pod ňou, preto je lepšie z pohľadu zdravia jesť neošúpané jablká.

Účinky na zdravie

Vďaka tomuto zloženiu sú jablká cennou súčasťou nášho jedálnička a mali by sme si ich dopriať na dennej báze. V čom všetkom nám pomôžu?

Vhodné pri chudnutí

Vysoký obsah vody spolu s vlákninou poskytuje dlhodobý pocit sýtosti a pomáha tak regulovať pocit hladu. V dôsledku toho sú jablká dobrým spojencom pri chudnutí.

Pre zdravé srdce

Jablká podporujú aj zdravie srdca a to viacerými spôsobmi. Majú vysoký obsah rozpustnej vlákniny, ktorá znižuje cholesterol. A polyfenoly pomáhajú znižovať krvný tlak, čím znižujú riziko srdcového infarktu.

                                                     Zdroj: freepik.com

Prevencia cukrovky

Ďalším benefitom pravidelnej konzumácie jabĺk je aj nižšie riziko cukrovky 2. typu. Štúdie preukázali, že jedenie jabĺk a hrušiek sa spájalo s až o 18% nižším rizikom tohto ochorenia.

Za tento účinok možno vďačiť obsahu polyfenolov, najmä kvercetínu.

Zdravé črevá a imunita

Jablká podporujú zdravé trávenie, pomáhajú predchádzať zápche a navyše obsahujú pektín, čo je druh vlákniny, ktorý priaznivo vplýva na náš mikrobióm. Zdravé črevá sú základom imunity a celkového zdravia. 

Prevencia rakoviny

Vďaka obsahu antioxidantov sú jablká prospešné aj proti určitým druhom rakoviny, hlavne rakoviny pľúc, prsníkov či tráviaceho traktu.

Štúdia preukázala, že vyššia konzumácia jabĺk u žien sa spájala s nižším rizikom úmrtia na zhubné ochorenie.

Zdravý mozog

Pravidelná konzumácia jabĺk dokáže podporiť aj zdravie mozgu. Podľa štúdie na zvieratách môžu jablká pôsobiť proti úbytku neurotransmiterov a tým podporovať dobrú pamäť. Toto ovocie navyše prispieva k prevencii Alzheimerovej choroby.

Koľko je tak akurát?

Koľko jabĺk denne si ale dopriať, aby sme mohli pocítiť blahodarné účinky na svojom tele? Ak si doprajeme aspoň jedno jablko každý deň, sme na dobrej ceste. Ideálne je jesť čerstvé jablká aj so šupkou, pretože tepelnou úpravou sa niektoré cenné látky strácajú.

                                                             Zdroj: freepik.com

Jablková šťava je takisto poklad pre zdravie, no je príliš koncentrovaná a obsahuje pomerne veľa cukru. Ak sa pýtate, či je lepšie jesť celé jablká alebo piť šťavu z nich, odpoveď je v prospech celých jabĺk.

Ráno či večer?

Podľa odborníkov je ideálny čas na konzumáciu jabĺk ráno, pretože pektín prospieva funkcii čriev a chráni pred zápchou. Samozrejme, môžeme si jablko dopriať kedykoľvek cítime hlad, nakoľko toto ovocie predstavuje ľahký “snack” a pomáha regulovať krvný cukor.

Vedeli ste?

Zaujímavým faktom je, že 25% objemu jabĺk tvorí vzduch. Vďaka tomu sa vznášajú na hladine a nepotopia sa.

 

 

 

 

 

Zdroj foto: freepik.com