Jablká a hrušky sú zdravé a chutné. 3 recepty, ktoré musíte vyskúšať
Jabĺčka aj hrušky neodmysliteľne patria k jeseni. Prezradíme vám, aké sú ich hlavné benefity a pridáme aj recepty na chutné sladké maškrty z hrušiek a jabĺk.
Jablká a ich benefity v kocke
Líšia sa vzhľadom, chuťou i nutričným zložením. V priemere však jedno strednú jablko obsahuje približne 95 kcal, 4 g vlákniny, 14 % odporúčanej dennej dávky (ďalej ODD) vitamínu C, draslík, vitamín K, mangán, meď, vitamíny skupiny B a množstvo antioxidantov.
Vláknina v jabĺčkach prospieva tráviacemu traktu, zasýti a napomáha zníženiu cholesterolu v krvi. Jablká sú zdrojom prebiotík slúžiacich ako potrava pre prospešné črevné baktérie. Pravidelná konzumácia jabĺk sa spája aj so znížením rizika vzniku cukrovky a prevenciou rakoviny. Jablká sú prospešné aj pre kosti a mozog. Antioxidanty v nich zmierňujú príznaky astmy.
Zdravotné výhody hrušiek
Aj hrušky patria k ovociu, ktoré je nabité živinami. Stredne veľká hruška má 101 kcal, 6 g vlákniny, 12 % ODD vitamínu C. Obsahuje i vitamín K, draslík, meď, vitamíny skupiny B. Pokladom sú polyfenoly patriace medzi významné antioxidanty, ktoré chránia bunky pred škodlivým oxidačným stresom. Aj tu platí, že je potrebné jesť šupku, pretože práve v nej je až 6-krát viac polyfenolov ako v dužine.
Konzumácia hrušiek prospieva tráviacemu traktu. Okrem toho majú protizápalové a protirakovinové vlastnosti a podporujú zdravie srdca. Rovnako ako jabĺčka znižujú riziko vzniku cukrovky.
3 tipy na chutné recepty z jabĺk a hrušiek
-
Jablkové muffiny bez cukru
Suroviny:
• 1 ¾ šálky celozrnnej špaldovej múky
• 1 ½ čajovej lyžičky prášku do pečiva
• ½ čajovej lyžičky sódy bikarbóny
• 1 čajová lyžička mletej škorice
• 1 šálka strúhaného jablkami
• 1 šálka jablka nakrájaného na kocky
• 1/3 šálky oleja
• ½ šálky hrozienok
• 2 vajíčka
• ½ šálky gréckeho jogurtu
• ½ šálky jablkového pyré
• 1 čajová lyžička vanilkové extraktu
Postup:
V jednej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, sódu a škoricu. Premiešajte. Pridajte nastrúhané a nakrájané jablká, olej, vajíčka, jogurt, jablkové pyré, hrozienka a vanilku. Všetko dôkladne rozmiešajte. Cestom naplňte košíčky na muffiny a pečte dozlatista pri teplote 180 stupňov Celzia.
-
Jablkovo-ovsené sušienky
Suroviny:
• 1 šálka ovsených vločiek
• ¾ šálky celozrnnej špaldovej múky
• 1 ½ čajovej lyžičky prášku do pečiva
• 1 ½ čajovej lyžičky škorice
• 2 polievkové lyžice oleja
• 1 vajce
• 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
• ½ šálky datľovej pasty
• 1 šálka na kocky nakrájaného jablka
Postup:
Najprv v miske zmiešajte tuhé ingrediencie, pridajte tekuté. Lyžicou tvarujte sušienky a ukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte dozlatista pri teplote 180 stupňov Celzia.
-
Hruškové smoothie
Suroviny:
• 2 hrušky
• 1 banán
• škorica
• kardamóm
• rastlinné mlieko podľa vlastného výberu
• odmerka proteínového prášku
Postup:
Všetky suroviny dajte do mixéra a zmixujte.
Mirka