Jablčný koláč so šľahačkou

 

Cesto: 200 g hladkej muky, 1 KL kypriaceho prasku do peciva, 90 g makkeho tvarohu, 60 g praskoveho cukru, balenie vanilkoveho cukru, nastruhana kora z citrona, 80 g struhanych mandli

 

Napln: 700 g olupanych na male kusky nakrajanych jablk, 100 g krystaloveho cukru, balenie tortove zele cire, 1/2 balenia skoricoveho cukru, 4 klinceky, 1 PL rumu, 125 ml bieleho vina, 1 PL citronovej stavy

 

Ozdoba a posypanie: balenie slahacky v prasku, balenie smeta fixu, 1/2 balenia skoricoveho cukru, 150 ml mlieka, trochu kakaa na posypanie

 

Muku dame na dosku, pridame ostatne suroviny a rucne vypracujeme vlacne cesto. Formu vymazeme a vysypeme. Cesto zlahka vyvalkame a prelozime do formy. Upecieme a nechame vychladut. Napln: Jablka dame do hrnca, postupne pridame ostatne suroviny a za staleho miesania privedieme k varu. Podla tvrdosti jablk varime 10 minut. Odstavime z platne a za obcasneho miesania nechame vychladnut. AK zacne napln zelirovat, nalejeme ju na korpus. Uhladime a po vychlanuti nechame v chladnicke stuhnut. Slahacku a skoricovy cukor uslahame do tuha, dame do zdobiaceho vrecuska a podla vlastnej fantazie ozdobime. Nakoniec zlahka posypeme ceu sitko kakaom. Kolac nechame v chlade niekolko hodin ulezat. Potom nozom opatrne oddelime okraj formy.