Jablčník s posýpkou
Suroviny: Cesto: 300 g polohrubej múky, pol lyžičky soli, 40 g kryštálového cukru, 20 g droždia, 0,15 l mlieka, citrónová kôra, 1 vajce, 60 g masla Plnka: 1 kg jabĺk, 100 g kryštálového cukru, citrónová šťava, 0,1 l vody,1 lyžička škorice
Posýpka: 100 g práškového cukru, 1 vrecúško vanilkového cukru, 100 g masla, 100 g hrubej múky
Postup: Do misy preosejeme múku, pridáme soľ, cukor a premiešame. V strede urobíme jamku, do nej rozdrobíme droždie, zalejeme vlažným mliekom a necháme vykysnúť. Potom pridáme postrúhanú citrónovú kôru, vajce, postrúhané maslo a vypracujeme vláčne cesto. Prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme vykysnúť. Jablká umyjeme, postrúhame, vložíme do kastróla, pridáme citrónovú šťavu, vodu, cukor, škoricu a krátko podusíme. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske, preložíme na vymastený plech, rovnomerne naň rozotrieme vychladnuté jablká a posypeme posýpkou. Vložíme do vyhriatej rúry a upečieme. Posýpka: Do misy dáme práškový a vanilkový cukor, posekané maslo, hrubú múku a všetko dobre zmiešame.