Informácií o prerušovanom pôste nie je nikdy dosť. S čím pomôže okrem chudnutia?

Prerušovaný pôst je o striedaní intervalov hladovania a jedenia a existuje veľa dôvodov, prečo sa ho oplatí dodržiavať. Ani zďaleka nejde iba o chudnutie.

Zaujíma vedcov i laickú verejnosť. Dodržiavajú ho mladí i ľudia v strednom veku. “Snažím sa počúvať svoje telo. Keď som si večer dala sýtejšiu večeru, raňajky som jednoducho vynechala, pretože som sýtosť cítila ešte ráno. Jedla som až obed. Až potom som sa dozvedela, že ide o prerušovaný pôst. Moje rozprávanie i benefity zaujali aj moju 60-ročnú mamu, ktorá na prerušovaný pôst (ďalej PP) nedá dopustiť,” hovorí 40-ročná Zdenka.

Modely prerušovaného pôstu

Azda najpopulárnejším modelom PP je model 16/8, čiže 16 hodín hladovania a 8 hodín, počas ktorých človek konzumuje jedlo. Avšak na výslnie sa dostáva aj model 5:2, ktorý je o tom, že počas 5 dní môžete jesť takmer všetky obľúbené potraviny a 2 dni po sebe zjete iba 25 percent z denne prijatého množstva kalórií, čo je spravidla 500 až 600 kcal.


                                                        Zdroj foto: freepik.com

Čo jesť?

Samozrejme, ideálne je, keď aj počas PP, bez ohľadu na vybraný model, jete zdravú, pestrú a vyváženú stravu, aby vášmu organizmu nechýbali dôležité makroživiny či mikroživiny. Avšak tento štýl stravovania nekladie až taký dôraz na zloženie jedálneho lístka. Mnohým vyhovuje, že sa nemusia vzdávať obľúbených jedál. Napriek tomu odborníci odporúčajú jesť veľa ovocia, zeleniny, celých zŕn, orechov, semien, strukovín a za studena lisovaných olejov.

Celý princíp fungovania PP je založený na tom, že po niekoľkých hodinách (spravidla aspoň 12 hodín, ale môže to byť až 36 v závislosti od zloženia posledného jedla i zásob glykogénu) telo prepne z režimu spaľovania energie z potravín na spaľovanie tukových zásob.


                                                                Zdroj foto: freepik.com

Benefity prerušovaného pôstu v kocke

Atraktivita prerušovaného pôstu je najmä v tom, že je skvelým spôsobom, ako schudnúť bez toho, aby ste sa museli vzdávať obľúbených potravín. Existujú štúdie, ktoré potvrdili, že PP je rovnako účinný pri redukcii hmotnosti ako diéty s obmedzeným počtom prísunu kalórií. Avšak existuje aj viacero ďalších dôvodov, prečo sa oplatí PP dodržiavať. Ktoré sú to?

Za jeden z významných benefitov je považovaná ochrana pred vznikom rakovinových ochorení a srdcových chorôb, ktoré vedú v rebríčkoch úmrtnosti vo vyspelých krajinách. Je dokázané, že PP napomáha dlhovekosti a aj chráni pred ochoreniami, ktoré sú spojené s vyšším vekom. Vedci odhalili, že je prevenciou poklesu kognitívnych funkcií s pribúdajúcim vekom, zlepšuje odolnosť voči stresu a má priaznivý vplyv aj na množstvo prospešných baktérií v črevách. Samozrejme, aj tu platí, že je potrebné vykonať ďalšie štúdie, ktoré do výhod PP vnesú ešte viac svetla.

Mirka

 

Zdroj foto: freepik.com