INDIA: Kedgeree – indická koreninová ryža s rybou a zeleninou

Suroviny:

  • 150 g ryže basmati
  • 600 g údenej makrely
  • 2 vajcia uvarené natvrdo   
  • 2 bobkové listy
  • 1 lyžica masla
  • 1 lyžica čerstvo nastrúhaného zázvoru
  • 1 zväzok jarnej cibuľky
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 lyžice kari korenia
  • 2 paradajky
  • 1 citrón
  • 1 zväzok koriandru
  • 1 chilli paprička
  • 100 g hrášku Znojmia
  • 200 g bieleho jogurtu


Postup:

Makrelu zbavíme chvosta a hlavy a opatrne ju vykostíme. Ryžu varíme v slanej vode 10 minút, zlejeme, opláchneme studenou vodou a necháme bokom. Zázvor olúpeme a nastrúhame, cibuľky nakrájame na kolieska, cesnak nadrobno. Z paradajok vyberieme zrniečka a nakrájame ich na kocky.

Na rozohriatej panvici rozpustíme maslo, na ktorom opražíme zázvor, cesnak a cibuľku. Necháme zmäknúť. Okoreníme kari korením, pridáme paradajky, nakrájanú chilli papričku a zalejeme šťavou z citróna. Premiešame a necháme prehriať.

Nakoniec pridáme uvarenú ryžu, scedený hrášok a polovicu nasekaných koriandrových lístkov. Premiešame a odstavíme. Na každú porciu dáme kúsok údenej ryby a dve štvrtinky vajíčka natvrdo. Podávame s bielym jogurtom ochuteným zvyšným koriandrom, lyžicou citrónovej šťavy soľou.