INDIA: Kedgeree – indická koreninová ryža s rybou a zeleninou
Suroviny:
- 150 g ryže basmati
- 600 g údenej makrely
- 2 vajcia uvarené natvrdo
- 2 bobkové listy
- 1 lyžica masla
- 1 lyžica čerstvo nastrúhaného zázvoru
- 1 zväzok jarnej cibuľky
- 1 strúčik cesnaku
- 2 lyžice kari korenia
- 2 paradajky
- 1 citrón
- 1 zväzok koriandru
- 1 chilli paprička
- 100 g hrášku Znojmia
- 200 g bieleho jogurtu
Postup:
Makrelu zbavíme chvosta a hlavy a opatrne ju vykostíme. Ryžu varíme v slanej vode 10 minút, zlejeme, opláchneme studenou vodou a necháme bokom. Zázvor olúpeme a nastrúhame, cibuľky nakrájame na kolieska, cesnak nadrobno. Z paradajok vyberieme zrniečka a nakrájame ich na kocky.
Na rozohriatej panvici rozpustíme maslo, na ktorom opražíme zázvor, cesnak a cibuľku. Necháme zmäknúť. Okoreníme kari korením, pridáme paradajky, nakrájanú chilli papričku a zalejeme šťavou z citróna. Premiešame a necháme prehriať.
Nakoniec pridáme uvarenú ryžu, scedený hrášok a polovicu nasekaných koriandrových lístkov. Premiešame a odstavíme. Na každú porciu dáme kúsok údenej ryby a dve štvrtinky vajíčka natvrdo. Podávame s bielym jogurtom ochuteným zvyšným koriandrom, lyžicou citrónovej šťavy soľou.