Imunitu je potrebné podľa odborníkov posilňovať celoročne

 Silná imunita je pre správnu obranyschopnosť tela veľmi dôležitá. Preto by ste ju mali posilňovať celoročne. Nielen v zime, ale aj v teplých dňoch, kedy prechádzate zo slnka trebárs do klimatizovaných budov a autobusov. Prečítajte si pár našich jednoduchých rád, ako na to.

    1. Dajte si raňajky a začnite deň bez kofeínu

Ľudia, ktorí vynechávajú raňajky, sú oveľa ľahšie obeťami zimných chorôb vrátane bežného prechladnutia. Namiesto rannej kávy si doprajte šálku bylinkového čaju alebo teplú vodu s citrónom, ktorá povzbudí metabolizmus.

    2. Myslite na zinok

Tento kľúčový minerálny prvok zlepšuje hojenie rán, funkciu štítnej žľazy, črevnú funkciu, krvnú zrážanlivosť, zrak, čuch. Funguje tiež ako silný antioxidant. Krevety, mušle, ustrice, hovädzie, cícer, ľanové a tekvicové semienko, fazuľa, špenát, varená listová zelenina, tahini pasta, miso, kakao, kešu orechy sú bohatým zdrojom zinku. „Pamätajte na to, že počas prvých 24 hodín po objavení prvých príznakov môže konzumácia zinku zvrátiť vývoj prechladnutia a v prípade jeho prejavu skrátiť jeho výskyt na tri dni,“ radí Petra Húsková, hlavná výživová poradkyňa NATURHOUSE pre SR, http://www.naturhouse.sk.

    3. Stavte na cesnak, kurkumu,  echinaceu a huby shitaké

Vysoký obsah síry v cesnaku dodá výraznú chuť a arómu každému jedlu. Cesnak je tiež bohatý na selén, jeden z kľúčových minerálov k podpore imunity. Kurkumu užívajte čo najčastejšie, pretože dokáže významne zvýšiť množstvo dôležitého proteínu, ktorý pomáha imunitnému systému bojovať s plesňami, vírusmi a baktériami. Kurkumu nájdete takmer v každom recepte indickej kuchyne, rovnako ju však môžete pridávať do nápojov. Váš pokrm či nápoj tak získa originálnu chuť a navyše tým napomôžete kondícii vašej imunity. Ďalšou rastlinkou, ktorá pomáha činnosti imunity, je echinacea. Dostupná je v rôznych formách a vraj dokáže skrátiť dobu prechladnutia o viac ako polovicu. „Huby Shitake pôsobia ako špongia, ktorá vysáva jedovaté látky z tela a preto účinne absorbuje rádioaktívne žiarenie. Štúdie zistili aj ich protinádorové účinky. Znižujú hladinu cholesterolu a vysokého krvného tlaku,  pomáhajú dokonca pri bolestivosti a zápaloch kĺbov.  Liečivá huba Shitake má prirodzené antibakteriálne účinky a pomáha pri liečbe vredov a žalúdočných problémov,“ vysvetľuje Petra Húsková, hlavná výživová poradkyňa NATURHOUSE pre SR, http://www.naturhouse.sk.

    4. Nezabúdajte na antioxidanty

Potraviny k podpore imunity: Bobule: čučoriedky, jahody, maliny, čierne ríbezle, goji sú výbornými zdrojmi antioxidantov. Obsahujú polyfenoly vrátane quercetinu a antokyánov, ktoré im prepožičiavajú výnimočné zafarbenie. Horúca čokoláda: kakao je doslova nabité množstvom antioxidantov. Je zároveň bohaté na horčík, ktorý podporuje srdce a pomáha znižovať úzkosť. Kakao obsahuje tryptofán, ktorý sa mení na sérotonín, chemikáliu, ktorá dokáže ovplyvňovať náladu. Pokojnejší stav prospieva bunkám imunitného systému, ktoré svoju prácu môžu odvádzať oveľa efektívnejšie. Brokolica a hlúbová zelenina: kel, kapusta, špenát, karfiol a brokolica sú známe tým, že podporujú imunitu.
Dajte si slepačiu polievku. Čerstvý kurací alebo slepačí vývar posilní a podporí najmä vtedy, ak vás pokúša prechladnutie.

ZLATÉ MLIEKO

Ingrediencie: 300 ml mandľového mlieka, 1 lyžička kurkumy, 1 cm škoricovej kôry, 1 cm čerstvého zázvoru, 3 guličky korenia, 1 lyžička medu, agáve či ryžového sirupu– ryžový sirup má podstatne nižší GI ako cukor (med).

Postup: Mlieko mierne zohrejte. Zázvor ošúpte a rozštvrťte, potom s celou škoricou a medom pridajte do mlieka. Zahrievajte, kým mlieko nezíska sýto zlatožltý odtieň. Potom zlejte do šálky a posypte trochou čerstvo namletého čierneho korenia.

Pre viac informácií prosím navštívte https://www.naturhouse.sk.