Ibištek, zázvor a brusnice – kombinácia, ktorá vás osvieži
Zdá sa, že ešte nie je koniec teplým letným dňom a každé osvieženie padne vhod. Namiesto sladených nápojov skúste zvoliť limonádu, ktorú si ľahko pripravíte doma. Brusnicová šťava a ibištekovo – zázvorový sirup je kombinácia, ktorá vás zaručene osvieži. Pripraviť si ju môžete podľa jednoduchého receptu. Ten pre vás pripravil Peter Dudáš, šéfkuchár hotela Crowne Plaza Bratislava. Ochutnať ho môžete aj priamo v hoteli napríklad počas konceptu live cooking – vtedy vám záhradnú limonádu šéfkuchár namieša priamo pred vašimi očami a pokojne mu môžete položiť aj všetky vaše zvedavé otázky. Rád zodpovie všetko, čo sa týka prípravy jedál aj nápojov.
Záhradná domáca limonáda 1 L
INGREDIENCIE
8 cl brusnicová šťava
4 cl ibištekovo – zázvorový sirup (dodávateľ Herbert Sirupy Trnava)
6 cl pyré z lesného ovocia s grenadínou
3 cl čerstvá citrónová šťava
1 ks čerstvá marakuja
1 ks citrón (nakrájať na plátky)
2 vetvičky čerstvá mäta (môže byť natrhaná na lístky a aj v kuse)
Ľad
Voda alebo sóda
PRÍPRAVA
Mrazené lesné ovocie rozmixovať s vodou a grenadínou.
(Pomer: 0,1 kg mrazené ovocie, 0,05 l voda, 0,015 l grenadína).
Nakrájať na plátky citrón. Rozkrojiť marakuju na polovicu.
Odšťaviť citrón. Natrhať lístky mäty.
POSTUP
Do karafy vložiť plátky citróna, naliať brusnicovú šťavu, ibištek - zázvor sirup (premixovať najprv vo fľaši, nakoľko sa zázvor usádza na spodok fľaše), pridať citrónovú šťavu, pyré z lesného ovocia, vybrať z marakuje zrnká a dužinu, vložiť do karafy, vložiť mätu. Pridať ľad podľa potreby, doliať do plna vodu alebo sódu.
Potom všetko premiešať. Ak sa použije sóda, premiešať opatrne.
TIP: Bez použitia vody (sódy), brusnicovej šťavy a mäty je možné vytvoriť výborný kokteil s pridaním ginu alebo vodky.